Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers: extra betalen voor ongepast gebruik

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Patiënten die zorg willen die niet binnen de richtlijnen voor gepast gebruik vallen, moeten die in de toekomst uit eigen zak betalen. Dat zei demissionair minister Edith Schippers van VWS in een toespraak op het lustrumsymposium ‘Gepast gebruik’ van het instituut voor Beleid en Management van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Schippers: extra betalen voor ongepast gebruik

Gepaste zorg is zorg die noodzakelijk, doelmatig en effectief is voor de gebruiker, legt iBMG-voorzitter Werner Brouwer bij de opening van het symposium op 4 oktober uit. Het is niet te veel zorg en niet te weinig, maar precies goed. Voor patiënten betekent het een betere kwaliteit en grotere tevredenheid. Toch is er in de samenleving veel weerstand tegen. Het is niet eenvoudig vast te stellen wat gepaste zorg in de praktijk inhoudt. ‘Wanneer gaat gepaste zorg in ongepaste zorg over?’, vraagt Brouwer zich af.

Verspilling

Schippers benadrukt in haar toespraak het belang om verspilling en overbodige zorg tegen te gaan. Ze schetst de urgentie aan de hand van cijfers. Elk modaal gezin betaalt totaal 11.000 euro per jaar aan zorgkosten (het totaal van alle premies en belasting). Bij ongewijzigd beleid zal een modaal inkomen in 2040 de helft kwijt zijn aan de collectieve zorglasten. Er valt een wereld te winnen volgens Schippers als alle artsen gepaste zorg zouden leveren. ‘Eigenlijk kan niemand tegen gepaste zorg zijn. Niemand wil dat er onnodig operaties mislukken of dat er medicijnen ongebruikt worden verspild.’

Normen gepaste zorg

Schippers constateert dat er draagvlak is onder medisch specialisten, ziekenhuizen en verzekeraars om werk te maken van gepast gebruik. Ze wil dat normen voor gepast gebruik worden verweven in de richtlijnen voor medisch handelen. Dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Maar als het zover is en patiënten willen meer zorg dan de richtlijnen voorschrijven, dan moeten ze ‘ongepaste zorg’ maar zelf betalen, aldus Schippers. (Zorgvisie – Bart Kiers/beeld: VWS)

Lees ook:

CPB: grenzen solidariteit in zicht

Moerklamp wil inzetten op gepast gebruik

Gepaste zorg met hart en ziel

2 REACTIES

  1. Gepaste zorg wat is dit ???Natuurlijk willen artsen dit maar zij kunnen niet even in de spreekkamer beslissen over het niet geven van een wel mogelijk behandeling. Zij moeten de patient zodanig behandelen dat de gezondheidsklachten afnemen of dragelijk blijven.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.