Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers gaat onverzekerden opsporen

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel Opsporing onverzekerden aangenomen. Minister Schippers van VWS wil met deze wet mensen zonder verplichte zorgverzekering opsporen en beboeten.
Schippers gaat onverzekerden opsporen

Met ingang van 15 maart worden verzekeringsplichtigen zonder zorgverzekering actief opgespoord en gemaand om een zorgverzekering te sluiten. Onverzekerden die zijn opgespoord, krijgen eerst een brief van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Daarin worden zij gewezen op hun verzekeringsplicht en aangespoord een zorgverzekering af te sluiten. Als blijkt dat zij dit na drie maanden nog steeds niet hebben gedaan, krijgen ze een boete van driemaal de standaardpremie per maand (circa 340 euro).

Tweede boete

Als na een nieuw onderzoek blijkt dat de betrokkene nog steeds niet verzekerd is, wordt voor de tweede keer een boete opgelegd. Zijn de mensen daarna nog altijd onverzekerd, dan verzekert het CVZ hen bij een zorgverzekeraar. Zij zijn dan een jaar lang een standaardpremie verschuldigd (in totaal ongeveer € 1.350). Deze wordt zo mogelijk rechtstreeks ingehouden op het loon of de uitkering.

Premie

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er zo’n 150.000 onverzekerden zijn. Volgens berichtgeving van vakblad Assurantie Magazine is hiermee ongeveer 140 miljoen euro aan gederfde premie gemoeid. Het ministerie van VWS is dinsdag gestart met een voorlichtingscampagne om de opsporing van onverzekerden bekend te maken via de website www.ikzoekdekking.nl. Wie nu een verzekering sluit, krijgt nog geen boete. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Klink wil alle onverzekerden opsporen

GroenLinks wil actie voor onverzekerden

CBS: ‘Minder onverzekerden dan gedacht’

IGZ: Acute Zorg onverzekerden in orde

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Dit is gewoon een kaalslag onder de goed-willende gehoorzame burger!
    Mijn is van begin af aan al verteld, dat dit verplicht zou zijn!
    Na jaren, beginnen ze bodem van de portemonee te voelen?
    De gezondheidszorg is een nieuw terrein (als ’t al niet jaren al is) voor fraudegevoelige zaken!
    Laat de patient maar contant betalen, en schroef de tarieven maar omlaag(vraag en aanbod)Dan zul je zien of er nog zo kwistig gespendeerd wordt!?

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe moeilijk kan het zijn:
    Als je aan de voorwaarde voldoet heb je recht op zorgtoeslag in Nederland, en je hebt de plicht om een zorgverzekering te hebben.
    Net zoals zorgverleners de plicht hebben te verifieren of iemand verzekerd is moet de overheid met een eenvoudige COV check controleren of iemand een lopende zorgverzekering heeft. Ach en van iemand die zorgtoeslag heeft is het BSN nummer bij vadertje staat bekend al heel lang.
    En zo’n zelfde regeling kun je onhetwijfeld toepassen op medelanders die een sociale uitkering genieten.
    En als je het helemaal sluitend wil hebben gebruik de gegevens van de belastingdienst. Belasting betalen is plicht een zorgverzekering afsluiten ook. Maak 2 extra veldjes aan bij de fiscus en binnen 48 uur weet je excact wie wel maar ook wie niet verzekerd is.
    Iemand die niet verzekerd is krijgt vervolgens geen teveel betaalde belasting terug.
    Dit had al zolang geregeld kunnen zijn, maar ja als je als overheid spreekwoordelijk het hoofd in hat zand steekt en via CVZ een boeteregeling in het leven hebt geroepen waardoor mensen die echt hun premie niet kunnen betalen eerst een forse boete moeten betalen alvorens zij zich kunnen verzekeren. Hoeveel personen in zorginstelling houden zich derhalve al jaren onnodig bezig met het achterhalen van verzekringsgegevens als iemand niet verzekerd is??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.