Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers: ‘Gedupeerden EuroPsyche snel naar zorgverzekeraar’

Lotte Maas
Patiënten en behandelaars die in de problemen zijn gekomen door het faillissement van zorgmakelaar EuroPsyche moeten zich zo snel mogelijk melden bij de zorgverzekeraars. Dat stelde minister Edith Schippers woensdag in een overleg in de Tweede Kamer over de kwestie.
Schippers: ‘Gedupeerden EuroPsyche snel naar zorgverzekeraar’

Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht en moeten mensen die recht hebben op zorg zo snel mogelijk verder helpen. Verder stelde de minister dat behandelaars die terecht geestelijke gezondheidszorg hebben verleend, hun werk ook vergoed moeten krijgen. Ze heeft echter geen mogelijkheden om de zorgverzekeraars te dwingen om de nasleep goed af te handelen. Wel heeft een zorgverzekeraar al toegezegd zo snel mogelijk in actie te komen. Met andere zorgverzekeraars gaat de minister nog om tafel om een termijn te bepalen om de zaak af te ronden.

Faillissement

EuroPsyche viel begin deze maand om, nadat verzekeraars de verleende zorg niet meer wilden vergoeden. EuroPsyche had ten onrechte zorg gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. Door het faillissement zijn de ongeveer 1200 behandelaars die bij EuroPsyche waren aangesloten, in de problemen gekomen. Ook zijn veel behandelingen van de ongeveer 10.000 cliënten van EuroPsyche stopgezet.

Geen garantie

Schippers kan niet garanderen dat alle behandelaars hun werk uitbetaald krijgen en dat voor alle patiënten de zorg zal worden voortgezet. Verzekerde zorg moet worden geregeld, stelde de minister, maar zorg die niet in het pakket zit zal niet worden vergoed. Dat gebeurde in de afgelopen jaren ten onrechte wel. Mensen die toch behoefte hebben aan het voortzetten van die zorg moeten dat dan zelf betalen.

Actievere rol

De Kamer was kritisch op de minister. Partijen als de PvdA, GroenLinks, D66 en SP vroegen een actievere rol van de minister. ‘Ik kan geen dingen afdwingen die niet op mijn bordje liggen’, stelde ze daarop.

(ANP – Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: ANP – Lex van Lieshout)

Lees meer

EuroPsyche vraag faillissement aan

Europsyche boos op zorgverzekeraars en media

‘Failliet EuroPsyche heeft grote gevolgen’

4 REACTIES

  1. Wat is er dan precies fout aan de constructie? En waarom heeft niemand de tijd genomen om de constructie te evalueren en te verbeteren. Waarom geen verbetertraject zoals gebruikelijk. Nu zijn voornamelijk mensen die te goeder trouw zijn de pineut.

  2. Lees alle reacties
  3. Fijn dat er aandacht komt voor de gevolgen voor clienten en zorgverleners van Europsyche. Maar ik blijf me ergeren aan het feit dat telkens wordt gezegd dat de DBC-s onterecht zijn ingediend, en dat er sprake is van onverzekerde zorg. Dat is namelijk maar de vraag. Volgens de wetgeving zijn de constructie en declaraties van Europsyche toegestaan, en akkoord bevonden door de relevante partijen die daarvoor nodig zijn (onder het mom van de marktwerking!), en de ZV waren volledig op de hoogte. Maar toen het meer geld ging kosten, zocht CZ naar mogelijkheden en greep teriug op haar nogal antieke polisvoorwaarden voor clienten, om Europsyche de nek om te draaien. De rechter heeft bepaald dat de zorgverzekeraar CZ met zijn polisvoorwaarden boven de wet mag staan, en in de 2e lijn alleen nog behandelingen door zenuwartsen (die bestaan al 20 jaar niet meer), psychiaters en klinisch psychologen mag vergoeden. Dus zelfs de zorg van psychotherapeuten mag door hun geweigerd worden, als ook die van GZ psychologen, SPVen etc. Allemaal BIG-geregistreerd. Als CZ de hele tweede lijns-GGZ gaat toetsen aan deze polisvoorwaarden, dan blijft nog maar hooguit 20 % van de 2e lijn bestaan. Ook CZ heeft toegegeven dat er niet gefraudeerd is, evenals de Inspectie!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.