Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers genomineerd voor Marlboro Man Award

Mark van Dorresteijn
Demissionair minister Edith Schippers heeft een nominatie voor de Marlboro Man Award voor Nederland in de wacht gesleept. Zij werd genomineerd omdat zij medicatie voor stoppen met roken uit het basispakket heeft gehaald en vanwege het terugdraaien van het rookverbod in kleine kroegen.
Schippers genomineerd voor Marlboro Man Award

De Marlboro Man Award wordt uitgereikt aan een overheid die zich heeft ingezet voor de belangen van de tabaksindustrie. De ‘prijs’ wordt door het Network for the Accountability of Tobacco Transnationals (NATT) op 31 mei uitgereikt tijdens de ‘World No Tabacco Day’.

Schippers is boosdoener

De NATT stelt dat Nederland vroeger een leidende rol speelde als ging om het terugdringen van rookwaar. NATT-directeur Gigi Kellett: ‘Tegenwoordig heeft Nederland warme banden met de tabaksindustrie. Dit zorgt voor achteruitgang en brengt de gezondheid van Nederlands in gevaar.’ De organisatie ziet vooral Schippers als boosdoener. Doordat medicatie voor het stoppen met roken uit het basispakket is gehaald, zijn potentieel 144.000 mensen blijven roken. Ook het terugdraaien van het rookverbod in kleine kroegen, het schrappen van budget voor campagnes tegen roken en het stopzetten van de subsidie voor Stivoro worden haar zwaar aangerekend. De Nederlandse regering voldoet hiermee niet aan de internationale verplichtingen om tabaksgebruik terug te dringen.

Roken in kleine kroegen blijft toegestaan

De nominatie valt samen met een uitspraak over roken in kleine kroegen. De rechtbank in Den Haag bepaalde deze week dat roken in cafés zonder personeel voorlopig blijft toegestaan. Anti-rookorganisatie Clean Air Nederland had een bodemprocedure aangespannen tegen de staat om de uitzondering voor kleine kroegen terug te draaien. De rechter gaf echter de staat gelijk. Volgens een woordvoerder van VWS blijkt daaruit dat het beleid in lijn is met een verdrag van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. ‘Er is ruimte om op nationaal vlak afwegingen te maken. Dat mag van de rechter’, aldus een woordvoerder van VWS. Clean Air Nederland overweegt hoger beroep om alsnog een algeheel rookverbod af te dwingen. ‘’We kunnen de staat niet dwingen om een rookverbod voor kleine cafés in te voeren. Maar de rechter zegt wel dat de staat zich moet houden aan het verdrag en dus de werkgevers, werknemers en bezoekers moet beschermen tegen tabaksrook. Vandaar dat wij genoeg gronden zien om in hoger beroep te gaan. De staat zal die bescherming op een of andere manier moeten invoeren en volgens ons is er geen andere optie dan een algeheel rookverbod. Ze kan deze uitspraak niet zomaar naast zich neerleggen, er moet dus iets gebeuren.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: VWS)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.