Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers haalt minder terug bij huisartsen

Mark van Dorresteijn
Huisartsen, logopedisten en verloskundigen hebben in 2009 en 2010 minder te veel uitgegeven dan eerder werd aangenomen. Minister Edith Schippers van VWS stelt daarom de bedragen die ze wil terughalen bij de beroepsgroepen naar beneden bij, zo maakte ze woensdag bekend.
Schippers haalt minder terug bij huisartsen

Bij de huisartsen zou het nu op basis van de laatste cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) gaan om 112 miljoen euro in plaats van 132 miljoen. Logopedie gaat van 6 naar 5 miljoen euro en bij verloskunde is de overschrijding vastgesteld op 2 miljoen in plaats van 4 miljoen euro.

Praktijkkosten en inkomen

De bewindsvrouw ligt overhoop met de huisartsen over hun praktijkkosten en inkomen. Om duidelijkheid te krijgen over de cijfers onderzoekt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) hoeveel huisartsen precies verdienen. Schippers wil constructief overleg met de huisartsen, ook al omdat het CVZ voor 2011 een forse overschrijding voorziet bij de zorg door huisartsen. De minister wil onder meer met hen praten over hoe om te gaan met toekomstige overschrijdingen, maar bijvoorbeeld ook over het vormgeven van meer zorg in de buurt.

Afspraken over stijgende zorguitgaven

Een woordvoerder van Schippers wijst erop dat de minister afgelopen zomer al afspraken heeft gemaakt met ziekenhuizen en zorgverzekeraars om de stijgende zorguitgaven onder controle te houden. “Dat heeft de ziekenhuissector financiële rust gegeven. De minister roept de huisartsen op om tot vergelijkbare afspraken te komen. Dit in het belang van zowel de huisartsen als de patiënten. Wanneer we tot goede afspraken komen, kan er voor de huisartsenzorg na 2012 weer meer geld beschikbaar zijn”, aldus de zegsman van de bewindsvrouw.

Reactie LHV

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) liet in een reactie weten dat een gesprek over de oplossing van het probleem vrijwel onmogelijk is. “De minister wil praten over 2013 en verder maar niet over 2012. Daarmee komt de kern van het probleem, de gevolgen van deze bezuiniging voor de patiënt, dus niet op tafel”, aldus LHV-voorzitter Steven van Eijck. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.