Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers houdt geld over

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De uitgaven voor de curatieve zorg over 2015 vielen mee, terwijl er bij de langdurige zorg overschrijdingen waren. Per saldo heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2015 600 miljoen minder uitgegeven dan was begroot. Dat blijkt uit het jaarverslag van VWS over 2015.
Schippers_VWS.jpeg
Foto: VWS

Goed nieuws op Verantwoordingsdag. VWS houdt meer geld over dan oorspronkelijk begroot. De meevallers op de uitgaven voor de Zorgverzekeringswet zijn vooral te danken aan de voordelen bij de inkoop van medicijnen, waardoor ook minder geld nodig was voor de vergoeding van geneesmiddelen. Ook de hoofdlijnenakkoorden met huisartsen, medisch specialisten en ziekenhuizen hebben bijgedragen aan een gematigde groei van de uitgaven. Wel vielen de kosten in de langdurige zorg met 300 miljoen euro hoger uit dan begroot. Volgens VWS komt dit vooral doordat het tempo van de extramuralisering langzamer is dan verwacht.

Hoofdlijnenakkoorden beperken groei
Ook in 2013 en 2014 werd minder geld uitgegeven dan er beschikbaar was. Opgeteld is tussen 2013 en 2015 bijna 4 miljard euro minder uitgegeven. In 2012 gaf VWS nog 900 miljoen euro te veel uit, de jaren daarvoor ging het zelfs om 1,5 miljard euro of meer. Door een groot aantal veranderingen is onder het bewind van minister Edith Schippers (sinds 2010) structureel voor bijna 12 miljard euro omgebogen. De bewindsvrouw sloot akkoorden met onder meer specialisten, ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg om de kosten in de hand te houden. Zonder die maatregelen zou de zorgpremie over 2016 zo’n 175 euro hoger zijn geweest, aldus VWS. In 2020 kan de zorgpremie daardoor circa 225 euro goedkoper uitvallen, voor een gezin met twee volwassenen scheelt dat 450 euro. De hoofdlijnenakkoorden lopen overigens allemaal in 2017 af. Het is de vraag hoe de zorguitgaven zich daarna zullen ontwikkelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.