Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers introduceert thuistest baarmoederhalskanker

Nederland kent een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar om de preventie te verbeteren krijgen vrouwen de gelegenheid thuis zélf een uitstrijkje te maken. Dat heeft minister Edith Schippers (VWS) vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.
Schippers introduceert thuistest baarmoederhalskanker
Foto: VWS

Bij een uitstrijkje wordt een beetje weefsel van de baarmoederwand gehaald voor preventief gynaecologisch kankeronderzoek. De zogenoemde HPV-thuistest kan een uitkomst zijn voor vrouwen die moeite hebben om naar een dokter te gaan, bijvoorbeeld omdat ze seksueel misbruikt zijn. De uitslag van de test is overigens niet meteen bekend. Vrouwen moeten het zelf afgenomen weefsel opsturen naar een laboratorium.

 

HPV-infecties

Tussen 1996 en 2007 steeg het aantal HPV-infecties van 20 naar 23 procent, concludeerde VUmc-onderzoekster Mirte Scherpenisse afgelopen donderdag. Zij testte het bloed van Nederlanders op aanwezigheid van HPV-antilichamen. Dat zijn eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt als er sprake is of is geweest van een HPV-infectie. Vooral bij jonge meisjes tussen 15 en 24 jaar nam het aantal infecties toe. HPV veroorzaakt onder meer baarmoederhalskanker. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.