Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Schippers op de bres voor kleine ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS wil niet dat kleine ziekenhuizen de deuren moeten sluiten omdat ze niet kunnen voldoen aan onhaalbare bevallingsnormen. ‘Bereikbaarheid is belangrijker dan starre normen.’
Schippers op de bres voor kleine ziekenhuizen

Dat heeft de minister gezegd tijdens een Kamerdebat over verloskunde op 7 maart. Gynaecologen en verloskundigen hebben in 2010 samen strenge bevallingsnormen opgesteld in de stuurgroep Zwangerschap en geboorte. Schippers voert drie daarvan niet in, omdat die in haar ogen onhaalbaar zijn. Zo moet een operatieteam binnen 15 minuten nadat de zwangere in het ziekenhuis aan is gekomen kunnen starten met de noodzakelijke ingreep. Kleine ziekenhuizen in landelijke gebieden kunnen daar nooit aan voldoen. Ze hebben niet het personeel en het geld om 24 uur per dag 7 dagen in de week (24/7) een operatieteam paraat te hebben.

Kleine ziekenhuizen dicht

Als de minister de strengere normen verplicht zou stellen, zouden circa tien kleine ziekenhuizen in de periferie de deuren moeten sluiten. Dat wil de Schippers niet. ‘Waar ben je dan mee bezig.’ Ze vindt de bereikbaarheid van ziekenhuiszorg een groot goed. Daar waar die botsen met kwaliteitsnormen, kiest ze voor bereikbaarheid. ‘Ik wil niet mee werken aan een verschraling van de zorg op het platteland. Ik ben zuinig op de regionale infrastructuur.’

Zorgerzekeraars mogen normen wel hanteren

Zorgverzekeraars hebben wel de vrijheid om de strengere bevallingsnormen te hanteren, ook op het platteland. Voor de minister is de bereikbaarheidsnorm van binnen 45 minuten heilig. Die bewaakt Inspectie voor de Gezondheidszorg. Verder wil Schippers dat in alle regio’s ziekenhuizen, verzekeraars, gynaecologen en verloskundigen samen voor het einde van het jaar plannen maken om de verloskundige zorg te verbeteren. Het College Perinatale Zorg zal daarop toezien. In dat college werken alle beroepsgroepen samen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Neem een abonnement

Interesse in meer achtergronden? Lees het uitgebreide verslag van het Kamerdebat in de papieren Zorgvisie Nieuwsoverzicht nummer 11. Word nu abonnee van Zorgvisie.

Meer nieuws

‘Kleine ziekenhuizen zijn beter in verloskunde’

‘Acute verloskunde biedt schijnveiligheid’

Acute verloskunde moet beter

7 REACTIES

 1. Als consumentenbond in de zorg komt Zorgbelang Fryslan op voor alle zorgvragers in Fryslan, ook mbt geboortezorg. Daarom hebben wij in een brief aan deze minister Schippers opgeroepen om goed te kijken naar wat burgers in landelijk gebied nodig hebben aan acute zorg, tijdkritische zorg en (acute) geboortezorg. Goed om te zien dat ze de handschoen oppakt wat dat betreft. In Fryslan zal rondom de Sionsberg als eerste een plan moeten komen rondom effectieve, veilige en mensvriendelijke geboortezorg. Wij maken ons sterk voor betrokkenheid van alle partijen: ziekenhuis, ambulancezorg, eerste lijn ( verloskundigen) en zorgvragers. Namens die laatsten zitten wij op basis van hun wensen en ervaringen binnenkort graag aan tafel.

 2. Lees alle reacties
 3. Zorgvisie geeft als eerste de juiste conclusie weer van het debat en waar het over gaat. Complimenten. De meesten komen niet verder dan oneliners over dreigende stijging babysterfte. Inderdaad, het zijn alle partijen en niet alleen de ziekenhuizen die samen uitmaken hoe de beste zorg er in hun regio wordt uitgevoerd. Deze Minister heeft zich als eerste nou eens duidelijk uitgesproken dat niet de politiek hier over gaat, maar de veldpartijen zelf. Dat wilden we toch ook met zijn allen, verwoord in het Stuurgroepadvies? Zo min mogelijk ingrijpen van bovenaf? Heel goed, dus niet in bussen naar Den Haag, maar handen aan de ploeg in de eigen regio. Maar dan wel allemaal samen en niet enkele partijen alleen.

 4. In de huidige situatie is negatieve financiele prikkel door de schisis tussen 1e/2e en 3e lijn en de rol van de schadelastverzekeraars (ze heten zorgverzekeraars) debet aan het voortdurende adagio om te concentreren om te concentreren.
  Mijn ervaring leert dat het goede gesprek over inhoud en het bundelen van krachten op regioniveau maakt dat kwaliteit in de kleine ziekenhuizen combi geboortezorg 1e lijn alleen maar beter wordt.
  Daardoor zijn we ook in staat om de volgende stap te
  maken om dit financieel te regelen en transparant te
  verantwoorden mbt kwaliteit . Hierdoor blijft er top geboortezorg in de directe nabijheid van elke zwangere.

 5. Het kernprobleem ligt elders. Met dit beleid blijft de bron bestaan: perverse financieringsprikkel en cultuur van zwangerschap en bevallen.
  Een van de oorzaken van de relatief hoge kindersterfte in Nederland is de te lange draagtijd van de moeders: tot 2 weken over tijd wordt toegestaan. In alle andere landen is 40 weken de max. In belgië wordt de bevalling dan ingeleid. Dan spreek je over planbare bevallingen. Dat scheelt in acute zorg.
  Oorzaak van de te lange draagtijd zit hem in de scheiding tussen verloskunde en gynaecologie. Financieringsmodel is pervers en laat vrouwen te lang vastzitten bij verloskunde en vroedvrouw.
  Dat E Schippers nu opkomt voor de kleine ziekenhuizen is om met Geert Wilders te spreken “knattergak”.
  Eerst concentreren en saneren, om volume normen te halen, nu weer normen loslaten om vermijdbare sterfte te voorkomen terwijl er niets gedaan wordt aan de oorzaak van de oversterfte laat toch zien dat deze Minister met alle winden meewaait. Van enig constructief opbouwend lange termijn beleid met visie op de toekomst is geen sprake.

 6. Ik durf zelfs te stellen dat in een klein ziekenhuis deze 15 minuten norm vaker wordt gehaald dan in een groot. Wachttijden, intern transport etc etc, de lange interne lijnen waar het over loopt etc. Reden om in erasmus nog steeds blij te zijn met verloskunde in het Sophia. En bij ons in de buurt de artsen wonen nog geen 3 min van het ziekenhuis af, das sneller dan inslapen in een groot centrum.

 7. @Khadija Arib: Er zijn ook kleine ziekenhuizen waar die strenge normen juist wel gehaald worden, zoals de Sionsberg in Dokkum. Hier is wel de OK binnen 15 minuten bemand en gynaecoloog en kinderarts aanwezig. En dan ook nog parallelle actie, en je hebt echt winst: http://tinyurl.com/6ozjonw Deze moeder had hier niet gezeten als de Sionsberg er niet was geweest. Maar dit kost veel geld, en dat was volgens mij de reden van het bestuur om in November 2012 aan te kondigen dat de afdeling zou sluiten. De bevolking kwam hier terecht tegen in opstand, met 22.000 handtekeningen en een demonstratie van 5.000 man. Wij willen de geboortezorg graag in Dokkum houden, maar dit zal wel betaald moeten worden. Jammer dat de minister hiervoor niet een extra beschikbaarheidstoeslag voor wil toekennen. Terugdringen van de babysterfte dát is wat wij willen. Ook een advies van een “vroede”vrouw, om de aanbevelingen van het SAZ rapport uit te voeren, en eens goed te kijken naar de ziekenhuizen met hogere sterfte waar dit van zou kunnen komen.

 8. Pia Dijkstra: “In Belgie en finland daalt de baby sterfte nog verder, er moeten grote ziekenhuizen komen” Dan begrijp je het toch niet helemaal. In belgie zijn er juist zeer veel kleine ziekenhuizen die eigenlijk alles aanbieden wat ze willen. Zeker verloskunde. Er zijn nagenoeg geen thuis bevallingen. Ja je leest het goed, juist betere gezondheidzorg met vele kleine ziekenhuizen en een stuk minder bemoeienis, en geen aantallen als zo genaamde kwaliteits indicator

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.