Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Schippers: ‘Partijen die de rekening laten oplopen, steken hun kop in het zand’

Demissionair minister Edith Schippers (VWS) is tevreden met de doorrekening die het Centraal Planbureau (CPB) van het VVD-verkiezingsprogramma heeft gemaakt. In een interview met Zorgvisie noemt de nummer twee van de VVD fors bezuinigen op de zorg ‘noodzakelijk’.
Schippers: ‘Partijen die de rekening laten oplopen

Uit de CPB-vergelijking van het VVD-programma met het Voorjaarsakkoord blijkt dat de VVD tot en met 2017 8,5 miljard euro minder wil uitgeven aan de zorg. Een van in het oog springende besparingen die de partij wil doorvoeren, is om het huisartsenbezoek onder het eigen risico te brengen. ‘Mijn ouders waren bij wijze van spreken met geen stok naar de huisarts te krijgen. Uit gesprekken die ik met veel huisartsen heb gevoerd, blijkt dat tegenwoordig steeds meer mensen veel makkelijker naar de huisarts gaan en dat het dan soms puur om een praatje of om geruststelling gaat.’

Eigen risico huisarts

Met het invoeren van een eigen risico voor huisartsenzorg wil Schippers de huisartsen ontlasten van deze overbodige consulten. ‘In onze visie is wijkgerichte en kleinschalige zorg de rode draad. De huisarts speelt hierin een cruciale rol en is de poortwachter. We willen ervoor zorgen dat zij dit extra werk erbij kunnen doen en veel minder tijd kwijt zijn voor consulten die niet nodig zijn.’ De demissionair VWS-minister wijst daarbij op onderzoek van Ecorys waaruit blijkt dat door het huidige systeem van eigen risico mensen geen zorg zijn gaan mijden. ‘De solidariteit komt hier niet in het geding. Een andere reden voor deze maatregel is om de zorgkosten te bedwingen. Door de kosten te bedwingen, kunnen we als maatschappij ook in de toekomst de meest complexe handelingen aanbieden aan iedereen. In Nederland heeft ook een bijstandsmoeder toegang tot de beste zorg en ligt zij in een ziekenhuis naast de fabrieksdirecteur. Dat vinden wij solidariteit en dat willen we zo houden. Partijen die de rekening laten oplopen, steken hun kop in het zand en brengen de solidariteit in het stelsel in gevaar.’

Ziekenhuissector

De ziekenhuiszorgsector blijft bij de VVD betrekkelijk ongemoeid. De partij wil als het huidige hoofdlijnenakkoord met ziekenhuizen in 2015 afloopt een nieuw akkoord sluiten. Daarin zal het niet meer gaan om een maximale volumegroei van 2,5 procent, zoals in het huidige akkoord, maar om een maximale volumegroei van 2 procent. Sommige partijen, zoals de SP en de PvdA, willen helemaal afstappen van het huidige stelsel van ziekenhuisbekostiging en pleiten voor een terugkeer naar ziekenhuisbudgetten. Hierover zegt Schippers: ‘Terug naar het oude budgetsysteem betekent dat je de wachtlijsten weer terugkrijgt en de innovatie belemmert.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Het hele interview met Schippers staat aanstaande vrijdag in het Nieuwsoverzicht voor abonnees

Politiek laat recht op ouderenzorg vallen

Achmea tegen zorgplannen PvdA en SP

15 REACTIES

 1. Nou zou U als minister mij het inkomen van de laatste jaren als NORM willen aanvullen?
  Nou dan zou U er vreemd tegenaan kijken!
  Kijk maar naar de bruto-inkomsten, dan doe ik mijn huiswerk naar behoren!
  Maar krijg geen droog brood te eten als je je plicht tav bezuinigingen doet!

 2. Lees alle reacties
 3. In Cuba is de huisartsenzorg veel beter geregeld dan hier. Je loopt gewoon zonder afspraak even langs en wordt meteen geholpen. Een rekening wordt niet geschreven, er is niet eens een ziektekostenverzekering, want iedere Cubaan heeft het (grond)recht op gezondheidszorg. Het gaat er heel informeel aan toe allemaal. Er is respect voor de kennis van de arts, maar niet voor zijn status. Je wordt er geen arts om later veel te verdienen, maar omdat je het een mooi vak vindt. En die zorg is ook betaalbaar, omdat een arts maar ca. 20% meer verdient dan een landarbeider (maandloon is zo’n € 25 per maand). Ik zeg: stem SP

 4. Wat “fijn”dat mw Schippers haar N=1 studie van haar ouders openbaar maakt en als volgenswaardig voorbeeld neerzet.
  Van een volksvertegenwoordigster en zeker van een minister verwacht ik zoals u van elke arts eist :een gerandomiseerd onderzoek.
  Hetzelfde geldt natuurlijk van haar uitspraak tav “ik spreek met huisartsen die…”welke N= waarden heeft dat?
  Geachte mw Schipper stop met deze huis tuin en keuken uitspraken!

 5. Zelfs met de meest bescheiden aanspraak op rechtschapenheid behoort de Nederlandse burger tegenwoordig te weten, dat Edith Schippers, met elke stelling die zij verkondigt, niet slechts dwaalt maar liegt! En dat het haar niet vrijstaat uit onnozelheid en onwetendheid te liegen. Deze minister is geworden tot beoefenaarster van de boosaardigste valsemunterij die er bestaat….

 6. Wat een goedkope demagogie. Alsof Schippers/ de VVD zelf niet budgetteert door grenzen te stellen aan de volumegroei. Geen enkele partij laat de kosten zomaar oplopen, ook de SP niet. Wel kiest die partij er gelukkig voor om de marktwerking af te schaffen, zodat er geen zorggeld meer wordt verspild aan marktconforme dikdoenerij, reclames en juristerij. De SP verdeelt de rekening inkomensafhankelijk, de VVD dumpt deze bij de zieken door het eigen risico feitelijk te verhogen tot 500 euro.

 7. Mevr. Schippers, weet u dat een van uw voorgangers ooit wat extra honorarium beschikbaar stelde om de wachtlijsten weg te werken? Wachtlijsten hebben namelijk niets te maken met marktwerking. Ze worden er niet door veroorzaakt, maar marktwerking maakt wachtlijsten ook niet korter.
  Er bestaat toch nog steeds een ‘Treeknorm’ en daar kunt u de ziekenhuizen en hun medisch specialisten volgens mij nog steeds houden?
  Misschien kunt u de discussie wat simpeler, maar ook wat zuiverder voeren?

 8. Een onderwijzer krijgt elke dag 25 leerlingen. Die brengt hij kennis bij voor het leven.
  Een huisarts krijgt elke dag 25 patienten. Die brengt hij gezondheid bij voor het leven.
  Geef de huisarts een loon net als de onderwijzer en doe hetzelfde in een ziekenhuis dan bespaar je zoveel miljarden dat het iedereen duizelt die dat getal hoort. Als dat goede lonen zijn, krijg je voldoende gemotiveerde bezetting en heb je geen wachtlijsten. Er is ook nog zoiets als een roeping voor deze geweldige beroepen. Schippers doet net of alleen geld in die kringen een rol speelt (we hebben het niet over directeuren van verpleeg en ouderenzorg instellingen)

 9. Volgens mij moet je juist investeren in die huisartsen.
  Geef ze de ruimte ( en mogelijkheden) om ook echt een poortfunctie naar de 2e lijn te kunnen vervullen. Laat ze kleine ingrepen zelf doen, veel goedkoper dan een dure specialist. En laat het ziekenhuis zich bezig houden met de “zwaarde” zorg.
  En zoals iemand al schreef verpleegkundig specialisten en POH-ers kunnen daar heel goed in ondersteunen.

 10. Ik geloof helemaal niets van die verhalen van Schipprs. Als wij hier naar de huisarts willen dan worden we door de assistentes eerst volledig ondervraagd om te kijken of het echt nodig is dat je komt. In een aantal gevallen wordt er dan ook wel aangeboden dat de huisarts per telefoon contact opneemt. Dat is prima. Mocht je toch naar de huisarts moeten dan is de tijd dat je er zit behoorlijk gelimiteerd. Het sociale praatje wat er 20 jaar geleden nog wel eens van kwam is niet meer aan de orde. Maximaal 10 minuten de tijd en dan wegwezen. Voor mij prima maar of het de zorg ten goede komt vraag ik me wel een af. Ik denk dat er veel meer te halen is in het wegsnijden an de ontelbare regeltje en protocollen en onzinnige lijstes bijhouden van verplegend persoeel en het wegsnijden van de vele managementlagen in organisaties.

 11. Schippers stelt dat terugkeer naar het oude systeem de innovatie belemmert. Eén van de grootste problemen in de zorg is nu juist dat er nauwelijks innovatie is omdat er geen geld voor gereserveerd wordt. Ziekenhuizen blijven al jarenlang hangen in dezelfde inefficiente en niet effectieve werkwijzen. Elke andere sector weet dat je moet innoveren en daar geld moet instoppen met als doel er rendement uithalen. Als de zorg dat nu eerst eens ging doen dan kunnen de kosten fors omlaag en is er helemaal geen discussie meer nodig over wie al het extra geld moet ophoesten. Daarnaast moeten ziekenhuizen samenwerken en informatie delen in plaats van denken alles zelf te kunnen.

 12. Vanuit de thuiszorg merk ik ook dat er meer en meer clienten zijn die ” gewoon” wekelijks naar de huisarts gaan. Dit uiteraard zonder nieuwe of verandering van klachten maar meer als een stukje geruststelling. Iedereen weet dat om maandagochtend de wachtkamers voor een groot deel bevolkt worden door de “vaste klanten”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.