Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: verbod goodwill niet mogelijk

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Minister Schippers kan geen verbod afkondigen voor het betalen van goodwill bij de overname van huisartsenpraktijken. Dat schrijft ze in een brief aan de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer.
schippers.jpg

De minister heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar de wettelijke en juridische mogelijkheden om het betalen van goodwill ongedaan te maken. Uit het onderzoek komt naar voren dat “alle vormen van inmenging via een wettelijke regeling door de overheid leiden tot een inbreuk op het eigendomsrecht van de huisarts.’ Een verbod kan leiden tot forse schadeclaims. Ze vindt dit daarom geen haalbare oplossing.

Praktijkovernames
Uit een eerder onderzoek in opdracht van VWS blijkt dat bij 30 tot 40 procent van de praktijkoverdrachten goodwill wordt betaald. Meestal gaat het om praktijkovernames in de Randstad. De bedragen varïeren tussen 20.000 euro en 100.000 euro.

Pensioenen
Schippers is tegen de goodwill omdat de huisartsen tegenwoordig tal van mogelijkheden hebben om een pensioen op te bouwen. De goodwill is daarvoor niet meer nodig. Verder ziet ze liever dat de huisartsen investeren in de kwaliteit van de zorg.

Belangenbehartigers
De minister roept de  Landelijke Huisartsen Vereniging en Zorgverzekeraars Nederland op om verder te onderzoeken op welke manier de goodwill alsnog kan worden aangepakt. De belangenbehartigers zijn tegen het verschijnsel maar ze willen geen convenant afsluiten.  Tegelijk doet Schippers een oproep aan de individuele huisartsen om geen goodwill meer te vragen. Als sprake is van een maatschap kunnen de deelnemende huisartsen vastleggen dat ze afzien van goodwill.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.