Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers versterkt verblijfszorg eerste lijn

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Minister Schippers versterkt de verblijfszorg in de eerste lijn. Dat heeft ze deze week aan de Kamer geschreven in een brief waarin een aantal maatregelen wordt aangekondigd die de regionale spoedzorg moeten verbeteren.
minister-schippers.jpg

Verblijfszorg in de eerste lijn zal vanaf 1 januari 2017 onderdeel zijn van de basisverzekering. De zorgverzekeraars gaan deze zorg inkopen op eigen risico. Momenteel wordt deze zorg betaald vanuit een subsidieregeling in de Wlz. ‘Ik ben ervan overtuigd dat er met de zorgverzekeraars aan zet en in samenwerking met alle partijen in de gehele keten een mooie en essentiële voorziening kan worden neergezet’, aldus Schippers. De NZa heeft deze zomer tarieven opgesteld voor de eerstelijns verblijfzorg.

Eerstelijns verblijf
De eerstelijns verblijfzorg is meestal bestemd voor ouderen die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen. Dat kan komen doordat ze zijn ontslagen uit het ziekenhuis en nog zorg nodig hebben of doordat bijvoorbeeld de mantelzorg niet meer toereikend is. De huisarts kan doorverwijzen naar laagcomplexe verblijfzorg waar huisartsen de medische behandeling geven of naar hoogcomplexe verblijfzorg waar een specialist ouderengeneeskunde de behandeling overneemt.

Smeerolie
‘Een goed functionerende eerstelijnsverblijf fungeert als smeerolie in het systeem; dit voorkomt onnodige ziekenhuisopnames, bevordert een goede doorstroom uit het ziekenhuis, kan mensen in staat stellen langer thuis te blijven wonen en zorgt voor een goede overgang naar de langdurige zorg’, schrijft de minister. Daarmee geeft ze een antwoord op een noodoproep eerder dit jaar van TraumaNet AMC dat de druk op de afdelingen spoedeisende hulp in de ziekenhuizen te groot is. Het is moeilijk geschikte opvang te vinden voor ouderen met acute zware medische problematiek. In Amsterdam hebben de samenwerkende partijen inmiddels een actieplan gemaakt dat wordt uitgevoerd.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.