Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schippers: Vrije artsenkeuze blijft

Mark van Dorresteijn
Patiënten kunnen hun eigen arts blijven kiezen. Daarnaast komt een extra polis voor mensen die niet meer voor slechte of ondoelmatige zorg willen betalen. Dat stelt minister Schippers maandag op Radio 1.
Schippers: Vrije artsenkeuze blijft
Foto: VWS

In die nieuwe polis bepaalt de zorgverzekeraar naar welke zorgverlener iemand moet gaan, waardoor de premie lager uitvalt. Schippers reageerde voor de radio op kritiek van huisartsen die bezorgd zijn over een aanpassing van de zorgverzekeringswet waardoor de vrije artsenkeus van patiënten in het gedrang zou komen. ‘Je kunt gewoon een polis kiezen’, aldus Schippers. ‘Er komt een derde bij voor mensen die niet meer voor slechte of ondoelmatige zorg willen betalen.’

Doelmatiger werken

De nieuwe polis moet helpen om de stijgende kosten in de zorg te beteugelen. Met onder meer ziekenhuizen, artsen en patiëntengroepen maakte Schippers eerder afspraken om ruim 1 miljard euro minder uit te geven door vooral doelmatiger te werken en zinnige zorg te vergoeden. ‘Hierdoor is voorkomen dat het eigen risico omhoog moest of het basispakket fors werd verkleind.’

Naturapolis en restitutiepolis

De nieuwe polis sluit volgens de bewindsvrouw goed aan bij de plannen om de zorg betaalbaar te houden. De al bestaande naturapolis en restitutiepolis blijven bestaan. De naturapolis vergoedt alleen zorg door gecontracteerde zorgverleners, waardoor patiënten een deel zelf moeten betalen als ze naar een andere hupverlener gaan. De restitutiepolis biedt volledige keuzevrijheid, maar is wel duurder.

Macht van zorgverzekeraars

Wanneer de vrije artsenkeuze wel afgeschaft zou worden, zou dat volgens Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW zorgen voor een scheve balans. ‘Zorgverzekeraars worden dan veel te machtig.’ Oomen wijst erop dat de vier grote verzekeraars – Achmea, VGZ, CZ en Menzis – nu al heel machtig zijn. Ze hebben meer dan negentig procent van alle verzekerden. ‘Het is eigenlijk te gek voor woorden dat de verzekerde het recht wordt ontnomen te kiezen door wie hij zich in geval van ziekte wil laten behandelen, ten faveure van de zorgverzekeraars die al too big to fail zijn en al zo veel macht hebben.’

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.
Bekijk het dossier

5 REACTIES

  1. En voor wie meer wil betalen, bestaat er straks nog vrije toegang tot onderwijs en het gerechterlijk systeem? Als je maar meer betaalt? Aan grondrechten kan en mag niet getornd worden. Dit recht geldt voor iedereen, niet alleen voor de kapitaalkrachtigen…

  2. Lees alle reacties
  3. Schippers als ‘stro-vrouw’ van de zorgverzekeraars. Bangmakerij dat er betaald wordt voor ‘slechte’ zorg. Inderdaad is daar de inspectie al voor. Ten tweede lijkt het, volgens deze uitspraak, dat de zorgverzekeraar claimt de wijsheid in pacht te hebben te kunnen bepalen wat goede en slechte zorg is. Controles van de zorgverzekeraar mbt verrichtingen vinden alleen maar plaats op administratieve handelingen. Er wordt totaal niet gekeken naar ‘kwaliteit’, wat hiermee gepretendeerd wordt. Het gaat om geld en macht. Macht zodat de zorgverzekeraar steeds meer kan bepalen wat een client en hulpverlener moeten doen. Met als gevolg wurgcontracten (kijk naar de fysiotherapeuten die een worst voorgehouden kregen en waarvan velen inmiddels failliet zijn gegaan). Uitwassen van de zgn. marktwerking?

  4. Een slinkse manier om artikel 13 te omzeilen. Voor slechte zorg bestaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg!
    Straks wordt het prijsverschil tussen de naturapolis en de ‘Schipperspolis’ zo groot gemaakt dat burgers met een krappe portemonnaie zullen kiezen voor de goedkoopste. Logisch als je (nog) geen patient bent. Pas als je een beroep op zorg moet maken wordt je geconfronteerd met gevolgen. Laat Schippers maar eens aannemelijk maken hoe groot het door haar geschetste probleem is. Het zou de minister sieren als zij ook de mogelijkheid om over te stappen naar een andere Zorgverzekeraar verkort naar 1 maand bijvoorbeeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.