Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Schippers waarschuwt voor forse overschrijding begroting

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers waarschuwt dat er op haar begroting een forse overschrijding zit aan te komen. Ze wilde niet zeggen hoe groot de financiële tegenvaller is. De minister deed de uitspraken op RTL Z.
Schippers waarschuwt voor forse overschrijding begroting

Wel gaf Schippers aan dat niet alleen de burgers maar ook de sector daar de gevolgen van zal moeten merken. “Iedere euro moet maximaal besteed worden”, voegt Schippers daar aan toe. Eerder deze week presenteerde ze voorstellen die ervoor moeten zorgen dat ziekenhuizen meer beloond moeten worden naar de prestaties die ze leveren.

Extra personeel zorg moeilijk haalbaar

Schippers denkt ook dat het heel moeilijk wordt om de belofte van het kabinet waar te maken dat er deze kabinetsperiode twaalfduizend extra medewerkers bijkomen in de gezondheidszorg. “We hebben geen blik verzorgers of verpleegkundigen dat we kunnen opentrekken. Je moet ze ook opleiden”, verklaart ze tegenover de zender. “De arbeidsmarkt wordt bovendien steeds krapper.” Schippers benadrukte dat het kabinet er alles aan zal doen om de belofte waar te maken. Hierop wordt wat haar betreft ook niet bezuinigd. De twaalfduizend extra handen aan het bed waren vooral een wens van gedoogpartner PVV waarmee regeringspartijen VVD en CDA afspraken hebben gemaakt.

Onrust onder oppositiepartijen

De opmerkingen van Schippers over de extra handen in de zorg en de verwachte financiële tegenvaller leidden woensdag tot onrust onder oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman komt er daarom binnenkort een spoeddebat over de uitspraken. Voortman noemde het ,,heel raar” dat het kabinet het vorige week in een debat nog deed voorkomen dat het wel goed zou komen met het werven van de extra arbeidskrachten. Voortman kreeg bij haar verzoek om een debat steun van PvdA, SP, D66 en ChristenUnie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Budgetoverschrijdingen ICT in zorg bijna 40 procent

‘Overschrijding specialisten is maar 180 miljoen euro’

Klink spaart ziekenhuizen bij budgetoverschrijding

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

14 REACTIES

 1. heel billijk dat patient ook enige zelf-verantwoording neemt en niet alles stapelt op adres van zorgverlener.
  Wat denk je van patienten, die een klacht voorwenden om de inkomsten na indienen van rekening bij verzekering weigeren zorgverlener uit te betalen en dit in eigen zak steken,met smoesje dat behandeling niet écht’geholpen heeft.
  Ik pleit daarom dat hier ook eens naar gekeken moet worden.
  Je kunt een simulant bij verdenking toch niet voor fraudeur opgeven,maar wel de kosten beperken en deze op de zelfverantwoordelijkheid tav klacht wijzen

 2. Lees alle reacties
 3. Het heeft meer te maken met de totale Organisatie v/d Zorg.De Zorg in NL is zeer inefficient georganiseerd met gevolg Miljarden extra kosten wat niet nodig is. Alleen het woord Bezuinigen vind ik totaal verkeerd. Wij moeten het gaan noemen; Wij hebben minder te besteden met gevolg , dat wij met zijn allen het Anders moeten Organiseren en met name Efficienter “! Daar kunnen wij Miljarden mee winnen met als resultaat duizenden extra werkplekken aan het BED v/d Client. Voorbeeld ; hef de 1e Kamer op wat als eerste heel veel Euros oplevert, en zo kan ik wel even doorgaan. Het probleem is , dat de Politiek dat niet wil, want dan kom je aan hun Job en dat ligt te gevoelig. Een Debat waard , Politici !!!

 4. @ Bill en annoniem, We moeten dit gewoon aan de markt overlaten. Laten we de inkomsten van specialisten verlagen totdat de specialisten het vak verlaten en tekorten niet kunnen worden opgevuld omdat het vak te onaantrekkelijk is. Als Bill gelijk heeft, dan is er maar een kleine verlaging nodig.

 5. @ Bill en annoniem, We moeten dit gewoon aan de markt overlaten. Laten we de inkomsten van specialisten verlagen totdat de specialisten het vak verlaten en tekorten niet kunnen worden opgevuld omdat het vak te onaantrekkelijk is. Als Bill gelijk heeft, dan is er maar een kleine verlaging nodig.

 6. @anoniempje: het lijkt heel veel. Maar de getallen die genoemd worden in de media, trek daar eens 50% belasting vanaf, dan nog vele tientallen duizenden voor verzekeringspremies, arbeidsongeschiktheid, pensioenopbouw (rekening houdend met de relatief korte periode waarin dit opgebouwd wordt ivm lange opleiding) en aflossing van aangegane leningen om het bedrijf te starten, dan blijft er niet zo schandalig veel over als jij misschien denkt.

 7. Even kort door de bocht.
  Laten we vooral alles gaan inschalen. Daarmee lost vanzelf alles op. Ook initiatieven. Schalen worden hoofdzakelijk toegepast door vakbond gestuurde organisaties. In Amerika wist men jaren geleden het verschil niet tussen de maffia en vakbonden. De overheidsmaffia? NZA, CIBG, CVZ, Zichtbare Zorg. Kosten allemaal bakken met geld en produceren alleen maar meer ambtenarij. De advies en accountancy wereld vaart hier als enige welbij.

 8. Ik zie in mijn werk legio mensen die om de haverklap bij de huisarts op de stoep staan voor de ene vage klacht na de ander. Soms wel 2 tot 3 keer per week. Ze dokteren al jaren, onderzoek na onderzoek en er komt nooit wat uit… Deze mensen kosten ons handen vol geld zonder dat we echt wat voor ze kunnen betekenen. Is het een idee om eens wat kritischer naar de gebruiker te kijken ipv het probleem continuw bij de leverancier te zoken/ neer te leggen ?

 9. Probeer nou eerst eens om de vplk en ok- en anaesthesie-assistenten binnen te houden. Bij een tekort in de ziekenhuizen wordt eerst gesneden in bovengenoemde groepen omdat de sluiting van een afdeling of deel van de ok gemakkelijk is.
  Vrij dom omdat hier inkomsten gegenereerd worden.
  En als een vplk eenmaal buiten het ziekenhuis is gaan werken zijn deze hoog opgeleide krachten verloren voor de gezondheidszorg.
  Hark eens met een verticulator door het ondersteunende management. Er is nog nooit een patiënt verzorgd of beter geworden door een manager.

 10. Waarom nou weer als eerste aan de specialisten en hun riante inkomen gedacht.
  Ik moet ook gewoon werken voor mijn geld en men verwacht van mij ook dat ik dat goed en zorgvuldig doe. Zijn specialisten dan een ander ras? Is dat nou zielig?.
  Alles moet uiteindelijk uit dezelfde pot betaald worden en het maakt niks uit hoe je die pot noemt. Wij, alle belastingbetalers, betalen met z’n allen de totale pot. Degenen die deze pot verdelen zullen eindelijk eens vooruit moeten kijken. Dat heet toch regeren? Daarvoor hebben wij toch keuzes gemaakt door te gaan stemmen?

 11. Beste Bill, specialisten verdienen schandalig veel geld. Ik pleit voor: bestuurders en med. specialisten sal. schaal 70, managers 65 of 60, beleidsmedewerkers 50, verzorgendenden 40, en de rest in 35 of 30. Ongeschoold personeel schoonmaak minimum loon. Klaar.

 12. Beste Minister, Ga vooral zo door. Dan jaag je met je beleid het gehele nederlandse deel van de bevolking dat valt onder de noemers “oud – gehandicapt – ziek” snel naar de zorginstellingen die VEEL meer kosten dan de totale jaarlijkse uitgaven aan PGB’s.
  De toekomst zal leren dat we met dit beleid het niet gaan maken en gedoemd is te mislukken. Dus “eigenwijs is ook wijs” kan gezegd worden voor dit beleid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.