Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers wil geen vroegere abortusgrens

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers van VWS ziet geen reden de abortusgrens te vervroegen vanwege nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen omtrent de levensvatbaarheid van baby's.
Schippers wil geen vroegere abortusgrens

Schippers overlegde de afgelopen tijd met deskundigen, omdat te vroeg geboren baby’s nu al na 24 of 25 weken in leven kunnen worden gehouden. In de Tweede Kamer wilden onder meer de ChristenUnie en SGP daarom de abortusgrens naar voren halen. De abortusgrens ligt nu bij 24 weken.

Volgens Schippers zijn er echter “onvoldoende medische, juridische en praktische redenen” voor een eerdere abortusgrens. Bovendien zou een lagere abortusgrens volgens haar mogelijk leiden tot minder goede hulp rond de 20-wekenecho die alle zwangere vrouwen ter controle kunnen krijgen.

SGP en ChristenUnie

ChristenUnie (CU) en SGP zijn teleurgesteld. De SGP is het fundamenteel oneens met het kabinet. De partij wil ongeboren kinderen juist meer beschermen, aangezien er jaarlijks minder zwangerschappen zijn en het aantal abortussen niet afneemt. Volgens Kamerlid Esmé Wiegman (CU) vertoont Schippers wegkijkgedrag. De minister wacht op onderzoek naar een mogelijk verband tussen de 20-wekenecho en het aantal late abortussen. Voor de ChristenUnie en SGP is al duidelijk dat meer zwangerschappen laat worden afgebroken sinds vrouwen in 2007 deze echo kunnen krijgen. Wiegman wil snel een debat in de Kamer. Zij pleitte er eerder voor de abortusgrens te verlagen naar achttien weken. Wiegman hoopt op bijval uit de hoek van PVV en CDA, partijen die eerder lieten doorschemeren te voelen voor een vroegere abortustermijn van respectievelijk 14 en 22 weken. De PVV meldde dinsdag dat de fractie nog geen standpunt heeft bepaald.

CDA en VVD

Het CDA schaart zich nu, net als de VVD, achter Schippers. Voor Margreeth Smilde (CDA) geeft de doorslag dat er ruimte blijft zitten tussen de grens voor levensvatbaarheid en de abortusgrens. “En die ruimte is er nog, omdat er niets is veranderd. Artsen kunnen te vroeg geborenen van 24 of 25 weken medisch behandelen, maar het is niet als nieuwe levensvatbaarheidsgrens vastgesteld.”

D66, PvdA en GroenLinks

D66, PvdA en GroenLinks vroegen eerder al een debat aan over de abortustermijn. Zij hebben het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen hoog in hun vaandel staan en voorzagen een lagere abortusgrens toen premier Mark Rutte in het televisieprogramma Moraalridders aangaf dat hij openstond voor nieuwe wetenschappelijke inzichten. Zijn partijgenote Schippers gaf dinsdag echter onomwonden aan dat die nieuwste inzichten voor haar geen reden zijn iets te veranderen aan de abortusgrens. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. wij zijn helemaal niet voor vervroegde aborters er zijn voorbehoedsmiddelen genoeg maar ja een vriendje en verder niets gebruiken ja dat kan niet he gebruiken of laten steliriseren of wat dan ook begrijp mij goed deze heeft niet met cristelijk te maken hoor dat staat er volkomen buiten,wij bedoelen alleen maar dat er zoveel is prikpil enz. of wat anders maar nee zij hebben liever een kindje op 16 jarig leeftijd maar goed wie ben ik de ouders staan er daar weer voor en zij krijgt er geld toe nou daar ben ik het volkomen niet eens mee beter uit de doppen kijken en de ouders en de maatschappij die draaien er voor op en daar ben terecht mee eens dat dit niet kan werken dat zal beter zijn en dan verder kijken maar nee zij denken er daar zo makkelijk over nee dat kan niet deze staat echt niet met het geloof te maken maar er moet beter op de jeugd gelet worden ook door de ouders. maar ja dan word er weer gezegt ik kan ze niet in de binnen zak steken of zij werken allebij maar dan nog..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.