Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers zet tandartsen onder druk

Mark van Dorresteijn
Tandartsen moeten hun tarieven voor het einde van het jaar echt laten dalen, anders grijpt minister Schippers in door de proef met vrije tarieven te stoppen. De prijzen in de mondzorg blijken in de eerste 3 maanden van dit jaar met 6,1 procent gestegen.
Schippers zet tandartsen onder druk

Zonder correctie voor inflatie is er sprake van een stijging van 9,6 procent, zo laat onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zien. Schippers eist nu dat de tandartsen hun prijzen voor het einde van het jaar laten dalen; anders worden weer vaste tarieven opgelegd, waaraan iedereen zich moet houden. De NZa treft inmiddels op verzoek van Schippers voorbereidingen om de proef te stoppen.

Vrije tarieven

Het experiment waarbij tandartsen sinds begin dit jaar zelf hun tarieven mogen bepalen, was bedoeld om patiënten meer keuzevrijheid te geven en marktwerking te bevorderen. Uit een eerste onderzoek van de NZa blijkt echter dat de meeste tandartsen hun prijzen in het eerste kwartaal van 2012 hebben verhoogd. Een periodieke controle is gemiddeld 3,1 procent duurder geworden, het plaatsen van een kroon 18,5 procent. De zorgautoriteit wijst er wel op dat de prijzen in de loop van het jaar nog kunnen wijzigen. In november worden nieuwe cijfers gepubliceerd.

Minder contracten

Verder constateert de NZa dat het aantal afgesloten contracten tussen tandartsen en zorgverzekeraars met 34 procent is gedaald, terwijl zo’n contract juist de prijs en kwaliteit van de zorg zou moeten verbeteren. Ook blijken patiënten niet of nauwelijks bij andere mondspecialisten terecht te kunnen voor deelbehandelingen.

Resultaten tandartsen

De Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (NMT) laat weten niet blij te zijn met de stappen van Schippers. ‘We zijn er heilig van overtuigd dat tandartsen goed bezig zijn, er worden resultaten geboekt’, aldus een woordvoerder. ‘Er is nu nog onvoldoende zicht op de kosten, omdat het volume aan behandelingen nog te klein in. Dit experiment kreeg niet voor niets de duur van drie jaar. Laten we het nu gewoon een kans geven.’

Eerder steekproeven gaven volgens Schippers nog de indruk dat de prijzen zich redelijk gunstig ontwikkelden. Maar de prijsstijging blijkt in het eerste kwartaal 6,1 procent te zijn. Het overstapgedrag is beperkt tot 2 tot 6 procent.

Debat op donderdag

De minister bespreekt de voorlopige resultaten van de proef donderdag in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen als PvdA, SP en GroenLinks willen dat het experiment meteen stopt. Zij waarschuwden eerder al voor stijgende prijzen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

‘Tandartsen concurreren niet’

NZa scant tandartstarieven zonder conclusies

De tandarts is paar procent duurder geworden

3 REACTIES

  1. Een markt ontwikkel je niet met een pennenstreek, dat kost tijd en energie. Deze reactie van de minister zal een zelf fullfilling prophecy blijken, want de onzekerheid die de minister hiermee uitstraalt zorgt ervoor dat geen enkele investeerder (incl tandartsen en andere mondspecialisten) nog zal durven te investeren. Dus zal de concurrentie niet van de grond komen en dus zullen de prijzen niet dalen. Ik denk dat de minister zich heel goed realiseert dat de tandartsen blij zullen zijn met dit beleid en op de VVD zullen blijven stemmen.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat was dus de “marktwerking”. Mag alleen van de staat als het goedkoper wordt. Als de “markt” (want daarvan is in de zorg naar mijn idee geen sprake) kennelijk hogere prijzen dicteert, krabbelt de staat weer terug. Alleen marktwerking als het uitkomt, komt het niet uit, dan toch maar weer niet….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.