Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers zet zich in voor Europese zwarte lijst

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS gaat bij haar aanstaande bezoek aan Brussel op 23 maart 2011 de Europese zwarte lijst van ernstig disfunctionerende artsen opnieuw aan de orde stellen.
Schippers zet zich in voor Europese zwarte lijst

“Wij willen een zwarte lijst, maar dat geldt niet voor alle andere landen. Tot nu toe hebben we geprobeerd tot een gezamenlijke Europese zwarte lijst te komen, maar Duitsland heeft bijvoorbeeld niet eens zo’n lijst. Ik blijf het proberen, maar ik kijk ook of er een tussenweg is door met de voorhoede vast aan het werk te gaan.” Volgens Schippers wordt goede informatie-uitwisseling steeds belangrijker. “Steeds meer artsen en verpleegkundigen gaan elders werken. Dat is goed, maar we willen wel weten wat ze hebben gedaan.” Mede door een aantal incidenten wil Schippers kijken of het hier allemaal wel zo goed is geregeld.

Vaatchirurg

De zaak rondom de alcoholverslaafde vaatchirurg doet de roep om een Europese zwarte lijst toenemen. De man werd in ons land op non-actief gesteld en kon vervolgens probleemloos in een ziekenhuis in Aberdeen gaan werken. Er liep weliswaar een inspectieonderzoek, maar dat kwam op een laag pitje te staan toen hij eenmaal in Engeland zat.

Land mag zelf bepalen

In antwoord op Kamervragen laat Schippers weten dat een land zelf mag bepalen hoeveel waarde ze hechten aan een bevoegdheidsbeperking. “Er bestaat hiertoe binnen de EU geen verplichting.” Een Europese richtlijn verplicht het ontvangende land en het land van oorsprong wel om informatie uit te wisselen over de tuchtrechtelijke maatregelen (of strafrechtelijke sancties) die van invloed kunnen zijn op de uitoefening van de werkzaamheden.

Europese lijst

Of de Europese zwarte lijst er ook daadwerkelijk komt, blijft onzeker. In mei 2009 besloot het Europese parlement tot het introduceren van een zwarte lijst, maar deze is er nog steeds niet . Inmiddels vragen verschillende partijen zich het nut hiervan af. Er bestaat al een systeem van gegevensuitwisseling van tuchtzaken in EU-verband. Dat zou breder toegepast kunnen worden, zeggen de Orde en de KNMG. Ook de Inspectie is niet overtuigd. Het toezicht is per land anders geregeld en de kwaliteit van medisch handelen wordt verschillend beoordeeld. Inspecties wisselen onderling wel informatie uit, maar niet systematisch.

BIG-register biedt voldoende

De Orde van medisch specialisten was in 2009 nog van plan om een eigen lijst op te stellen van disfunctionerende artsen wier arbeidsovereenkomst is opgezegd. Hierop kwam de Orde later terug, omdat het BIG-register voldoende informatie bood. (Zorgvisie – Carina van Aartsen / Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Menzis gebruikt ook ‘zwarte lijst’

Artsen op ‘zwarte lijst’ blijven behandelen

VWS kondigt ‘zwarte lijst’ medici aan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.