Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers ziet heil in medische technologie

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers (VWS) heeft hoge verwachtingen van medisch-technologische vernieuwing in de zorg. Dat zei zij vrijdag tijdens een werkbezoek aan de Philips High Tech Campus in Eindhoven.
Schippers ziet heil in medische technologie

“Innovatie in de gezondheidszorg is pure noodzaak. De handrem op medisch-technologische vernieuwing gaat er wat mij betreft van af”, aldus de VVD-bewindsvrouw.

Meer ruimte

Ze kondigde aan dat zij qua regelgeving en financiering in de gezondheidszorg er alles aan gaat doen om innovatie mogelijk te maken. “Er komt meer ruimte om, op verantwoorde en zorgvuldige wijze, met innovaties te experimenteren. Nu lopen vernieuwende zorgondernemers nog tegen allerlei financiële en bureaucratische blokkades op. Die blokkades haal ik weg en ik ga die vernieuwingen stimuleren. Ik kom met maatregelen om vernieuwing aan te jagen, zoals het financieren van experimenten in ziekenhuizen, het tijdelijk toelaten van nieuwe behandeltechnieken, innovatieve hulpmiddelen en het stimuleren van arbeidsverlichtende apparaten en technieken.”

Uitdagingen

Schippers liet zich in Eindhoven informeren over allerlei nieuwe ontwikkelingen. Die betreffen alle stadia in de gezondheidszorg: preventie, screening, diagnostiek, behandeling en controle-/volgsystemen na ontslag uit het ziekenhuis. De minister wil innovatie inzetten om drie uitdagingen die op de gezondheidszorg afkomen het hoofd te bieden. Die uitdagingen zijn volgens haar: het toekomstige personeelstekort, financiële problemen en de wens om de zorg kwalitatief op peil te houden.

Besparen

Arbeidsbesparende technologieën komen tegemoet aan de eerste uitdaging. Met nieuwe technieken kunnen patiënten volgens haar meer regie voeren over hun genezings- of verzorgingsproces. Dat bespaart tijd van professionele hulpverleners. Innovatie ziet ze ook als een instrument om de zorg financieel binnen de perken te houden. “Slimme innovaties kunnen ons besparingen opleveren. Besparingen die niet ten koste gaan van goede zorg, maar deze juist bevorderen”, schetst ze.

‘Up to date’

Door innovaties door te voeren wil ze verder de zorg zo veel mogelijk ‘up to date’ houden. “Het gaat niet om leuke technische snufjes of hebbedingetjes, maar om het redden van mensenlevens en het verbeteren van de kwaliteit van levens.” (ANP)

Lees ook:

Technologie eHealth vaak te ingewikkeld

Medische sector redding van technologiemarkt

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.