Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers ziet niets in aanpak moedersterfte

Eindredacteur
Ondanks grote regionale verschillen in moedersterfte, ziet minister Schippers niets in aparte maatregelen gericht op sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Zij verwijst naar verbeteringen die zijn genomen om de babysterfte terug te dringen.
Schippers ziet niets in aanpak moedersterfte

De maternale sterfte in Zeeland is twee en een half keer groter dan in NoordBrabant. Dat blijkt uit getallen van de Auditcommissie Maternale Sterfte. Er komt meer zwangerschapsvergiftiging (blijvende hoge bloeddruk) voor door de gemiddeld lagere sociaaleconomische status en algemene gezondheid van moeders. PvdA Kamerlid Arib stelde kamervragen, maar minister Schippers vindt dat de maatregelen om de babysterfte terug te dringen ook voor dit probleem voldoende zijn.

Suboptimale zorg

Gemiddeld komen er 21 gevallen van moedersterfte per jaar voor in Nederland. Uit het onderzoek naar moedersterfte kwamen de grote regionale verschillen naar voren. Ook werd duidelijk dat moeders van niet-westerse afkomst, oudere moeders en moeders in achterstandswijken een verhoogd risico lopen. ‘In een belangrijk deel van de casus was suboptimale zorg aanwijsbaar,’ erkent de minister in haar antwoord op vragen van Arib.

sociaaleconomische status

PvdA’er Arib vraagt de minister om een aanpak gericht op de lagere sociaaleconomische status van moeders en de taalbarrière van allochtone moeders. Maar zij vangt bot; de minister verwijst naar maatregelen tegen babysterfte van juli dit jaar. Deze maatregelen zijn gericht op de zogenoemde preconceptiezorg, betere communicatie en voorlichting aan moeders en een onderzoek naar een meer integrale bekostiging van de verloskunde, ‘Om zo de schotten, zowel financieel als cultureel, tussen de eerste en tweedelijns verloskunde weg te nemen.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Phil Nijhuis)

lees meer:

IGZ wil plan tegen babysterfte van ziekenhuizen

Meer babysterfte in Amsterdamse stadsdelen

ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

3 REACTIES

  1. Zou er juist geen aandacht besteedt moeten worden aan de suboptimale zorg? Medische zorg zou, aldus de eed van Hippocrates, niet afhankelijk mogen zijn van de sociaal economische status, ras of leeftijd?
    Waarom wordt niet duidelijk gesproken over discrimantie in de medische zorg? Dat degelijke medische zorg alleen van toepassing is als de patiënt autochtoon is en voldoende bijdraagt aan inkomstenbelasting.
    Wat een schande dat dit zomaar geaccepteerd wordt!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.