Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Schippers: ‘Zorgverzekeraars moeten alleen gecontracteerde zorg vergoeden’

Minister Edith Schippers van VWS wil dat patiënten die naar een ziekenhuis gaan waarmee hun zorgverzekeraar geen contract heeft, de rekening voor een groot deel of volledig zelf gaan betalen. De zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat mensen voordat zij hun zorgverzekering afsluiten, weten met welke artsen en ziekenhuizen de verzekeraar een contract heeft.
Schippers: ‘Zorgverzekeraars moeten alleen gecontracteerde zorg vergoeden'

Schippers meldde de Tweede Kamer maandag dat de maatregel alleen geldt voor mensen met een goedkopere zogeheten naturaverzekering. Voorwaarde is wel dat de verzekeraars op tijd aangeven met welke zorgverleners ze zaken doen.

Keuzevrijheid

Wie meer keuze wil hebben in de zorg of naar een arts wil met wie de verzekeraar geen contract heeft, kan kiezen voor een andere verzekeraar of een duurdere polis. “De keuzevrijheid blijft overeind. Je kunt zelf kiezen welke verzekeringsvorm je neemt, de goedkopere of de duurdere. Bovendien kun je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders”, lichtte Schippers maandag toe in Trouw. Door scherper zorg in te kopen, denkt zij de stijgende zorgkosten te kunnen beteugelen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Phil Nijhuis)

Lees meer:

Zorgverzekeraars besteden 58 miljoen aan reclame

Zorgverzekeraars en het zorglandschap

Achmea zal niet alle ziekenhuizen contracteren

Nog bijna geen ziekenhuis heeft een inkoopcontract

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Procestechnisch zal er een aanpassing moeten komen. Voor de helderheid: Voor 1-1 van het komend jaar dient een klant zijn zorgverzekeraar te kiezen. Drie maanden daarna dienen zorgverzekeraars contracten te tekenen met zorgaanbieders. Ik zie een uitdaging!

  3. De enige echte Restitutie verzekeraar in Nederland, de ONVZ, doet er verstandig aan om te fuseren met een grote verzekeraar uit het buitenland. Ook een echte restitutie verzekeraar. Zo vangt de ONVZ meerdere vliegen in 1 klap.
    E Schippers krijgt haar gewenst buitenlandse verzekeraar, het Kartel wordt zo doorbroken. ONVZ kan blijven bestaan. De burger krijgt het heft in handen: kwaliteit en prijs kan door het individu zelf worden afgewogen. Zorgverleners moeten met de billen bloot.
    En VWS? Die krijgt klamme handen bij de gedachte allen al aan deze oplossing. Budget wordt dan bepaald door de burgers van dit land en dat kan VWS en MinFin niet hebben. Begroting van VWS is bepalend voor het budget en daarmee premie hoogte van de verzekeraars.
    Veel krokodillentranen bij alle koepels over het debacle van het systeemmodel Zorgstelsel 2006. Afschaffing van alle ex poste verevening in combinatie met budgettering en acceptatieplicht is levensgevaarlijk voor de verplicht verzekerden. Koepel NPCF zal het KoepelKartel moeten verbreken om het vege lijf te redden.
    Bel ONVZ en ga over tot een daad die hout snijdt.

  4. Schandalig zoals de MINISTER zich opstelt!!
    Waar blijft dan de vrije marktwerking-een grote flauwe smoes waar ze nu mee aan komen, in plaats van dat ze de gecontracteerde zorg op hun verplichtingen wijzen(controle ho maar!)wordt alleen maar het ‘zakken-vullen’gepromoot.Er moet toch eerlijke concurrentie zijn.De niet-gecontracteerden sluit ze sowieso al uit????????
    Nee onder het juk van zogenaamde vrijheid van handelen werken.Waar blijft in hemelsnaam het vrije ondernemerschap?

  5. Zo krijgen we Amerikaanse toestanden. Wordt er bij een ongeval geen directe hulp verleend maar eerst een uur besteedt aan het uitzoeken wie hulp mag verlenen en naar welk ziekenhuis de gewonde gebracht mag worden. De grote fout bij de invoering van de ZVW was dat de verzekerden hun keuzevrijheid verloren. Die moeten ze nu terugkopen door een duurdere polis. Die contractmacht van verzekeraars veroorzaakt Oost-Europese toestanden tussen verzekeraars en zorgverleners. Geef de burger zijn keuzevrijheid terug en laat verzekeraars doen wat zij behoren te doen: verzekeren (premies bepalen) op basis van hun statistische gegevens. Een echte vrije zorgmarkt kan alleen tot stand komen bij volledige vrije keuze van de verzekerden! Dus schaf die contractrommel snel af en laat de patient zelf bepalen wie hem behandelt en waar.

  6. De kosten komen hoe dan ook bij de patiënt terecht: kun je niet bij je eigen (vaak dichtsbijzijnde) arts terecht, moet je met de auto (dure benzine) of OV (ook duur) naar een andere plaats!
    Die extra reistijd is trouwens ook een belasting voor de werkenden of ouders met schoolgaande kinderen die dat maar in moeten zien te passen…

  7. Nu lijkt het alsof er met een duurdere polis volledige vrijheid gekocht kan worden. We willen toch dat de zorg in NL effectiever wordt. Zorgkosten minder hard stijgen en daardoor premielast stabiliseren. Dit lijkt me niet het juiste statement van Schippers. En inderdaad zoals “bezorgde” al zegt : dit leidt ook tot een tweedeling in rijk en arm.

  8. Deze wijziging van de Zorgverzekeringswet impliceert defacto het opleggen van een contracteerplicht aan zorgaanbieders. Om bedrijfseconomische redenen kunnen zij niet zonder contracten werken. Volgens VWS en de NZA is ieder door een verzekeraar aangeboden contract altijd redelijk en billijk omdat een verzekeraar zan zijn zorgplicht moet voldoen en voldoende zorg moet hebben ingekocht om aan de gestelde kaders te kunnen voldoen. Reistijd voor de verplicht verzekerden is sinds 2006 opgelopen van 15 minuten naar 45 minuten. De politiek vindt het allemaal prachtig. Een ambulance is toch ook een ziekenhuis zegt Anne Mulder, VVD.
    Wanneer gaat dit allemaal in? Dit jaar nog? AmvB’tje? Om zo het Akkoord op hoofdlijnen te redden?
    De verplicht verzekerden kunnen dan geen kant op en zijn het haasje. Voor 2013 weten de gezamenlijke zorgaanbieders en patiëntenverenigingen wat hen te doen staat: een massale informatie campagne, objectief, met de verschillen tussen Restitutie en In Natura op lagere schoolniveau uitgelegd en de voordelen van de Restitutie.
    Laat de verplicht verzekerden nu maar eens met de voeten stemmen. Dat was toch de bedoeling van dit experiment?

  9. Leve de restitutiepolis: vrije keuze wordt vergoed. Is helaas wel flink duurder. Dus lijkt volledig vrije artsenkeuze toch voorbehouden aan de rijken. Tweedeling.+ een hoop ellende voor dit jaar, omdat mensen verrast zullen worden door niet verwachte bijbetalingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.