Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schrijvers op de bres voor geïntegreerde zorg

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Geïntegreerde zorg verbetert de gezondheid, verhoogt de kwaliteit van zorg en verlaagt kosten. Dat zegt gezondheidseconoom en emeritus hoogleraar Guus Schrijvers in zijn jongste boek “Integrated Care: better and cheaper”.
Guus-Schrijvers300.jpg

Het boek is onlangs gepresenteerd op een congres in Wellington in Nieuw Zeeland.

Schrijvers baseert zijn conclusies op meer dan 500 studies uit de afgelopen vijftig jaar. Ook heeft hij geput uit eigen onderzoek. ‘Na 25 jaar hoogleraarschap had ik behoefte om mijn kennis op papier te zetten en ik heb gebruikgemaakt van mijn continue nieuwsgierigheid,’ aldus Schrijvers.

Voorbeelden geïntegreerde zorg
In het boekt schetst hij een aantal  voorbeelden uit Nederland en daarbuiten. Geïntegreerde zorg is iets anders dan multidisciplinaire zorg. Bij geïntegreerde zorg gaat het om verticale integratie, om samenwerking tussen bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige, de huisarts en de specialist en verpleegkundige in het ziekenhuis. Daarbij moet wel bepaald worden wie de regievoerder is. ‘Je hebt een integrator nodig die de coördinatie in een regio verzorgt. Dat zie je overal in de wereld,’aldus Schrijvers.

Meer aandacht voor geïntegreerde zorg
Hij hoopt dat het nieuwe kabinet meer aandacht schenkt aan geïntegreerde zorg. Sinds toenmalig minister Ab Klink het opzetten van zorggroepen voor onder andere diabetes en COPD heeft gestimuleerd, is er weinig gebeurd. ‘Er zouden zorggroepen moeten komen voor andere aandoeningen en met meer disciplines, bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige, erin,’aldus de auteur. ‘Een nieuwe regering kan faciliteren. In bijvoorbeeld de VS heeft het Meaningful Use-programma geleid tot het gebruik van veel meer elektronische patiëntendossiers.’

Schrijvers beschrijft in totaal zes componenten die geïntegreerde zorg kansrijk maken. Naast e-health en digitale communicatie zijn dat onder meer het organiseren van de zorg en het definiëren van kwaliteit vanuit het perspectief van de patiënt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.