SEH slibt dicht met kwetsbare ouderen

Ziekenhuizen kunnen de forse toename van het aantal kwetsbare ouderen op de spoedzorg niet aan. Ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland roepen het ministerie van VWS op te stoppen met bezuinigingen op verzorgingshuizen en gemeenten om voldoende thuiszorg in te kopen.
ambulance.ravu.foto carina van aartsen.jpg
Foto: Carina van Aartsen

Ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland moeten steeds vaker een stop op de spoedeisende hulp (SEH) afkondigen, schrijven de ziekenhuizen in een openbare brandbrief. Uit analyses van het Acuut Zorgportaal, waar alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland bij zijn aangesloten, blijkt dat het aantal stops sinds 2013 ieder jaar is verdubbeld. Het komt zelfs voor dat alle ziekenhuizen in Amsterdam tegelijkertijd een stop voor de SEH afkondigen.

Sluiting verzorgingshuizen
Als oorzaak wijzen de ziekenhuizen op ‘de afbraak van chronische zorg voor met name ouderen’. Ouderen die tot voor kort nog terechtkonden in verzorgings- en verpleeghuizen, moeten nu thuis blijven wonen.

5
405

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.