Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

SEH slibt dicht met kwetsbare ouderen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen kunnen de forse toename van het aantal kwetsbare ouderen op de spoedzorg niet aan. Ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland roepen het ministerie van VWS op te stoppen met bezuinigingen op verzorgingshuizen en gemeenten om voldoende thuiszorg in te kopen.
ambulance.ravu.foto carina van aartsen.jpg
Foto: Carina van Aartsen

Ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland moeten

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    5 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. Zo! En er was al geconstateerd, door het CBS, dat het kabinetsbeleid heeft geleid tot 65.000 extra werklozen, waarvan het grootste deel in de care. Waarbij belangrijk is te weten dat uitkering >niet< en zorgdiensten wel bijdragen aan het BBP, en bij de bepaling of zorguitgaven verantwoord zijn ze genomen worden als percentage van het BBP.
      De vraag is nu: heeft het kabinetsbeleid überhaupt een bezuiniging opgeleverd, of is bij per saldo gelijkblijvende uitgaven slechts de kwaliteit van zorg achteruit gegaan? Word wakker, parlement en vooral de partijen die het care-beleid van het kabinet steunden!

    3. SEH's hebben last van "een verschuiving van het probleem".
      Dit is een verhaal over mensen, een soort vluchtelingen. Mensen die afhankelijk zijn van hulp…lastig.
      De zorg heeft jaren ontkent dat zij onderhevig is aan dezelfde wetmatigheden als het bedrijfsleven. Zelfs met de invoering van de marktwerking werd de patiënt/cliënt afgeschermd als uniek…en daarmee de zorg geprojecteerd als een individuele dienst van de professional.
      Nu de rek verdwijnt, blijkt het bedrijfsmatig inrichten van zorgprocessen een voorwaarde te zijn om tot capaciteitsmanagement te komen. De professional heeft ondersteuning nodig bij de golfbeweging van vraag en aanbod.
      Deze ondersteuning genereert tevens een deel van de informatie waarmee zorg voorspelbaar wordt. Een ideaal hulpmiddel om werkdruk te verlagen en kwaliteit te kunnen garanderen. Verkeerde bedden en AOA's zijn immer symptoom bestrijding.
      Wat is er mooier dan deze problematiek structureel te mogen oplossen alvorens de vergrijzing tot een "probleem" wordt.

    4. Wat ik zag in de "verzorging" is dat je tegenwoordig alleen met hoge een zorgindicatie in het "verzorgingstehuis" mag worden toegelaten.
      Verzorgingstehuizen hebben hierdoor minder kamers gevuld met mensen die meer hulpbehoevend zijn en waarvoor minder personeel rond loopt.
      Ouderen moeten langer thuis wonen waarbij zij minder zorg krijgen en voor deze zorg meer moeten betalen voor minder tijd.
      Gelukkig komt de euthanasiewet weer aan de orde ;o(

    5. Zal me niet verbazen dat als oplossing het insturen naar seh wordt verboden voor ouderen. Netjes hoor, in de vorm van protocollen en instructies. Er valt geen eer meer te behalen aa n de ouderen dus niet investeren. Ik vraag me af wanneer ze de toegang voor sporters gaan verbieden. Deze groep is ook erg groot en medisch niet echt bijzondere zorg toch?
      Vreselijk dat ze de ouderen maar neer blijven zetten als "onrechtmatige zorggebruikers".

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.