Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Sensire: ‘Geen sprake van dwang of ontslagen’

Mark van Dorresteijn
Bij zorgorganisatie Sensire is eigenlijk ‘niets aan de hand’. De verzorgenden worden niet collectief ontslagen of gedwongen om als zzp’er aan de slag te gaan, verklaart een woordvoerder van de organisatie.
Sensire: ‘Geen sprake van dwang of ontslagen’

Sensire reageert op Wim van der Hoorn van FNV Abvakabo. Hij zegt op Omroep Gelderland dat de zorgorganisatie 600 thuisverzorgenden wil ontslaan. Op bijeenkomsten wordt volgens Van der Hoorn aangedrongen dat het personeel zich inschrijft als zzp’er. De zzp’ers worden vervolgens ingehuurd door Zorgzuster Gelre, een dochteronderneming van Sensire. ‘Thuishulpen moesten alfahulp worden, dat trucje proberen ze nu weer voor de thuisverzorgenden. Het is gewoon een schijnconstructie. Mensen in loondienst moeten ineens zzp’er worden. Dan heb je geen recht op een cao, geen verzekering, alle risico’s zijn voor jou’, aldus Van der Hoorn tegen de omroep.

Keuzes voor de toekomst

Van een collectief ontslag is absoluut geen sprake, vertelt de woordvoerder van Sensire. ‘Wij hebben heel regelmatig gesprekken met onze medewerkers over ontwikkelingen in de zorg. Na de veranderingen van 1 januari willen wij het personeel meenemen in de ontwikkelingen die wij zijn. De verzorgenden mogen gewoon in loondienst blijven, maar we geven de medewerkers ook informatie over andere opties. Een van de opties is als zzp’er aan de slag voor Zorgzuster. Omscholing is een andere optie. Inmiddels zijn 120 medewerkers gestart met een bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg). Voor de oudere medewerkers bestaat ook de optie om met prepensioen te gaan. We willen dat mensen nadenken over de keuzemogelijkheden en het gaat hier beslist niet om dwang.

Druk opgevoerd

De vakbond weerspreekt dat er sprake is van vrije keuze. ‘De enige keuze om werk en cliënten te behouden is door je in te laten huren als zelfstandig ondernemer’, stelt Van der Hoorn. ‘Ze faciliteren die overgang met uitleg over hoe je begint als zzp’er. Ze doen alsof dat de enige route is, de druk wordt wel opgevoerd.’ Van der Hoorn wil graag met Sensire in gesprek. ‘Dit is gewoon een reorganisatie en dan hoort de vakbond aan tafel te zitten.’

Sensire

Bij Sensire werken in totaal 3500 medewerkers waarvan 2100 in de thuiszorg. Ongeveer 600 daarvan zijn de verzorgen waar het in dit bericht om gaat. Deze verzorgenden helpen mensen met bijvoorbeeld wassen, aankleden en kousen aantrekken.

3 REACTIES

  1. Eigenlijk is niet reageren op deze berichtgeving het beste maar…..
    Als voorzitter van de cliëntenraad voor de thuiszorg van Sensire lukt me dat niet goed nu weer opnieuw blijkt dat Wim van der Hoorn van FNV Abva Kabo er een levenswerk van maakt om Sensire blijvend in een kwaad daglicht te stellen.
    Als dan ook Jan Kramer er nog een schepje bovenop doet moet me van het hart dat ik me met name zorgen maak over “wat deze verhalen nu weer teweeg brengen bij medewerkers en cliënten”.
    Er wordt doelbewust onrust gezaaid met, volgens mij, als enig doel Sensire schade te berokkenen.
    Het correcte artikel in Zorgvisie is helder en transparant en gaat uit van de feiten. Feiten welke ook met de cliëntenraad worden gecommuniceerd door zowel de verantwoordelijke manager als door de bestuurder.
    Ruud Hiddink.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het werkelijk zo jammer Jan dat je je richting Sensire zo op bent gaan stellen. Je hebt hier jaren aan tafel gezeten en weet op welke wijze we hier zaken bespreekbaar maken, óók met vakbonden. We proberen gezamenlijk, met betrokkenheid van medezeggenschap en vakbonden, te komen tot oplossingen voor problematiek waar onze organisatie nu eenmaal mee te maken (en te dealen) heeft omdat onze overheid heeft besloten over te gaan tot uitvoering van een ander zorgstelsel. Daarover wordt in alle openheid met betrokken medewerkers gesproken. Geen achterbaks gedoe, transparant en eerlijk worden diverse mogelijkheden geopperd. Mensen worden nergens toe gedwongen. Werkgelegenheid zoveel mogelijk waarborgen, dat proberen we met alle partijen steeds bespreekbaar te maken. De werkwijze van de FNV zorgt er vooral voor dat deze organisatie kapot wordt gemaakt enkel om richting Den-Haag signalen af te geven dat de ingeslagen weg (van het nieuwe zorgstelsel) tot deze problematiek leidt. Dit komt onze medewerkers en klanten allesbehalve ten goede. Vrijwel niets van wat FNV naar buiten heeft gebracht is gebaseerd op feiten. Als zij, en jij ook, hier de laatste maanden niet aan tafel hebben gezeten, kun je niet met droge ogen zeggen dat Sensire op een onjuiste of foute manier handelt.

  4. Zoals te verwachten een ontkennend verhaal, maar de werkelijkheid is anders. Sensire schijnt ook een Loterijvergunning te hebben zodat er lootjes getrokken kunnen worden om te beslissen wie er wel en niet in een team mogen blijven werken. Is dat het innovatieve werken?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.