Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sensoren houden oogje op zelfstandig wonende ouderen

Annelies Vermeulen
Onderzoekers van het project AlwEN kunnen via een draadloos netwerk van tientallen kleine, goedkope sensoren ouderen in hun eigen huis in de gaten houden.
Sensoren houden oogje op zelfstandig wonende ouderen

Een draadloos netwerk van sensoren registreert de activiteiten van de bewoner. Op deze manier maken de onderzoekers zo min mogelijk inbreuk op de privacy van de ouderen en verzamelen ze toch de informatie die nodig is, om de zelfstandigheid van een oudere te beoordelen.

Test

Het sensornetwerk werd drie maanden getest in een woning in Enschede. In dit huis werden bijna honderd sensoren opgehangen. Daarnaast werden camera’s geÏnstalleerd om de resultaten te kunnen valideren. Verschillende proefpersonen woonden ieder een week in het huis, en voerden verschillende taken uit. Op deze manier konden de onderzoekers bijvoorbeeld zien wanneer de testpersonen gingen douchen (luchtvochtigheidssensor in de badkamer) en wanneer ze stofzuigden (accelerometer op de stofzuigerslang).

Sensordata

Daarnaast verzamelden de onderzoekers een grote hoeveelheid sensordata, die nog zeker goed is voor jaren onderzoek. Volgende stap is namelijk om ook verdere interpretaties te leren maken, door data uit verschillende sensoren te integreren. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk te zien of een elektrisch fornuis aanstaat, maar is oma echt aan het koken of is ze vergeten het fornuis uit te zetten en zit ze tv te kijken? (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

TNO lanceert druksensor geschikt voor menselijk lichaam

Boek beschrijft het begin van de ‘sensorrevolutie’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.