Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Serie: Een vernieuwer met een flinke drive

Wat maakt dat de leidinggevende zo gewaardeerd wordt door de medewerkers? Henk van Kampen, manager beleid en implementatie en waarnemend bestuurder, over Pieter de Kroon.
Serie: Een vernieuwer met een flinke drive

Pieter de Kroon is algemeen directeur VanBoeijen in Assen.

“Pieter hecht aan korte lijnen. Hij vindt dat een bestuurder moet weten wat er op de werkvloer gebeurt. Hij loopt af en toe gewoon

ergens binnen. Leidinggevenden moeten daar wel eens aan wennen. Soms komt een werknemer bij hen met een voorstel, en de mededeling: ‘Ik heb het er al met Pieter over gehad, en die vond het een goed idee.’ Toch zijn er zaken die een directeur minder snel bereiken. Pieter beseft dat en gebruikt bijvoorbeeld de ondernemingsraad om te horen wat er leeft. Pieter heeft echt een lijn uitgezet, naar buiten en naar binnen. Hijzelf en de organisatie besteden veel aandacht aan de collectieve ambitie. Onder zijn leiding hebben we ons gedroomde toekomstbeeld geformuleerd aan de hand van de vraag: hoe willen wij zijn in 2012? Dat is uitgewerkt in een leuk boekje, dat op alle niveaus in de organisatie is besproken. Daar is nu een programma aan gekoppeld, ‘Expeditie 2012’, waarin we daar concreet

naartoe werken.

Een van onze principes is bijvoorbeeld: de regie ligt bij de cliënt. Mooie woorden, maar wat betekent dat? In die expeditie maken we onze uitgangspunten praktisch hanteerbaar en proberen we de nieuwe manier van werken in de vingers te krijgen. Ook bij zwaar weer is Pieter vooral transparant. Hij is niet iemand die om de zaken heen draait. Als dingen niet goed gaan, wordt dat benoemd. Slecht nieuws komt zelden als een verrassing. Pieter deelt namelijk snel dingen. Het effect daarvan is dat mensen zich medeverantwoordelijk gaan voelen.

Pieter heeft een tomeloze energie. Hij is een vernieuwer met een flinke drive. Hij is op veel fronten actief en doet allerlei suggesties. Wat hij niet altijd beseft, is dat mensen die opmerkingen zien als een impliciete opdracht terwijl het slechts een suggesties was. Hij is absoluut niet dwingend, maar door zijn enthousiasme zet hij mensen in beweging. Als hij eens een weekje op vakantie is, hoor je dan ook her en der: ‘Zo, we kunnen even op adem komen’.” (Marijke Nijboer)

Lees ook:

De andere verhalen in deze serie leiderstalent:

Pizzabijeenkomsten voor het personeel

Ballonnenman met een luisterend oor

Haalbare doelen en een heldere route

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.