Home 2023

Laatste artikelen

Verpleging en verzorging
kunst ouderenzorg

Duurzame werkwijze om kunst en ouderen samen te brengen

Kunst- en cultuurparticipatie vergroot de zelfredzaamheid van senioren en draagt bij aan zingeving. Vvt-organisatie Vitalis zag in de praktijk kunstdocenten nogal eens worstelen met de daarvoor benodigde vaardigheden. Om kunst en de ouderenzorg samen te brengen, hebben het Nivel, Vitalis en Centrum voor de Kunsten Eindhoven onderzoek gedaan naar een duurzame werkwijze.
Kwaliteit

Nieuw kenniscentrum verbindt zorg- en kunstsector

Het aanbieden van kunst en cultuur kan zorgmedewerkers ontlasten en het welbevinden van de cliënt of patiënt vergroten. Toch wordt het in de zorg nog niet veel ingezet. Zonde, vinden Cordaan, Museum van de Geest en de Erasmus Universiteit. Daarom is Kenniscentrum Kunst en Zorg opgericht. Met een bijzondere leerstoel en landelijke kennisinfrastructuur willen de partners goede kunstinitiatieven borgen en passende zorg en gezondheid bevorderen. 
Verpleging en verzorging
expositie over samenwerking tussen formele en informele zorg,

Foto-expositie roept op tot meer informele zorg

Niet hospitaliseren na een verhuizing naar het verpleeghuis, maar samen zorgen met het netwerk van een bewoner. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heeft Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) de expositie Samenzorg gelanceerd.
Sociaal domein
Bartimeus, kunst in de zorg,

Voelbare kunst ten tijde van ‘huidhonger’

Kunst is vaak ontoegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Daarom introduceerde Bartiméus voelbare kunst. Van ‘Huidhonger’ tot ‘Coronahaar’, elk kunstwerk staat in het teken van de pandemie en brengt gesprekken op gang en emoties teweeg.
Ziekenhuiszorg
Hans Romijn,

Hans Romijn: ‘Kunst staat voor verwondering’

Kunst en zorg gaan hand in hand. Dat vindt Hans Romijn, afzwaaiend bestuursvoorzitter bij het Amsterdam UMC. ‘Kunst gaat over menselijke waarden: empathie, aandacht en je inleven in een ander. Net als zorg.’
Gehandicaptenzorg
Godfried Barnasconi

Godfried Barnasconi: ‘De zorg is platgeslagen tot een financiële transactie’

Geef kunst en cultuur een prominentere rol op de bestuurlijke zorgagenda. Daarvoor pleit Godfried Barnasconi. De integratie van kunst vereist lef en buiten de lijntjes denken, maar leidt tot een bevlogen werkklimaat, zingeving en creativiteit binnen organisaties, aldus de bestuursvoorzitter van Cordaan.