KunstZinnig
Musea als helende plekken
Kunstkijkprogramma’s verbeteren de mentale gezondheid. Dat blijkt uit de pilot Museum op recept van drie musea. “Musea spelen een waardevolle maar nog onbenutte rol in het voorkomen, bespreekbaar maken en verlichten van mentale problematiek”, aldus Jessica Belles, adjunct-directeur van Museum van de Geest.
UMCG trapt heilige huisjes om
Het UMC Groningen (UMCG) produceert jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kilo afval. De operatiekamer neemt een groot deel voor haar rekening. Met zeven huisjes vol OK-afval – die UMCG-bestuurder Paulina Snijders maandag omverwierp – wil het umc een statement maken en grondstofverspilling een halt toeroepen.
Kunst als wondermiddel: een andere benadering van gezondheid
Dansen om valpartijen te voorkomen, zingen voor meer lucht bij longaandoeningen en kunst op recept om ggz-wachttijden te verzachten. Onderzoek van LKCA toont aan dat kunst een veelzijdige allemansvriend in de zorg is. “Zowel preventief als curatief moeten we anders naar gezondheid kijken”, zegt onderzoeker Josefiene Poll.
‘Kunst is de katalysator voor zorgvernieuwing’
Hoogleraar Tineke Abma pleit met ruim tweehonderd onderzoekers, bestuurders, beleidsmakers, kunstenaars en zorgverleners in de whitepaper Arts in Health voor integratie van kunst in de zorg ter bevordering van welzijn en gezondheid. “Wanneer zorgbestuurders voor arts in health gaan, leidt dat altijd tot een katalysator voor verandering.”
Hoe een kunstinstallatie de emotionele relatie tussen mens en technologie verbetert
Bij een implantatie wordt er vooral aandacht besteed aan de medische aspecten, niet aan de emotionele ervaring van de patiënt. Om de kans op een succesvolle behandeling te vergroten, is daarom Intimate Implant ontwikkeld. Deze interactieve kunstinstallatie sluit aan op de belevingswereld van de patiënt en onderzoekt de relatie tussen mens en technologie.
Theaterstuk helpt bezoekers omgaan met dementie
Om de wereld van dementie inzichtelijk en hanteerbaar te maken voor zorgprofessionals en mantelzorgers, zijn de theatervoorstellingen Dag Mama en Dag Mama 2 gemaakt. Na een zomerstop staat het gezelschap in september weer op de planken.
Erasmus MC: ‘Geef muziek een vaste plek in de reguliere zorg’
Muziek vermindert pijn, angst en stress bij patiënten die een operatie ondergaan. Ook kan muziek de vraag naar pijn- en slaapmedicatie reduceren en hierdoor het herstel bevorderen. “Daarmee is muziek een preventieve en kostenbesparende zinnige zorginterventie”, vertelt Markus Klimek, anesthesioloog en researchcoördinator van de werkgroep Muziek als Medicijn bij Erasmus MC.
Duurzame werkwijze om kunst en ouderen samen te brengen
Kunst- en cultuurparticipatie vergroot de zelfredzaamheid van senioren en draagt bij aan zingeving. Vvt-organisatie Vitalis zag in de praktijk kunstdocenten nogal eens worstelen met de daarvoor benodigde vaardigheden. Om kunst en de ouderenzorg samen te brengen, hebben het Nivel, Vitalis en Centrum voor de Kunsten Eindhoven onderzoek gedaan naar een duurzame werkwijze.
Nieuw kenniscentrum verbindt zorg- en kunstsector
Het aanbieden van kunst en cultuur kan zorgmedewerkers ontlasten en het welbevinden van de cliënt of patiënt vergroten. Toch wordt het in de zorg nog niet veel ingezet. Zonde, vinden Cordaan, Museum van de Geest en de Erasmus Universiteit. Daarom is Kenniscentrum Kunst en Zorg opgericht. Met een bijzondere leerstoel en landelijke kennisinfrastructuur willen de partners goede kunstinitiatieven borgen en passende zorg en gezondheid bevorderen.
Foto-expositie roept op tot meer informele zorg
Niet hospitaliseren na een verhuizing naar het verpleeghuis, maar samen zorgen met het netwerk van een bewoner. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heeft Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) de expositie Samenzorg gelanceerd.