Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SLAZ en Slotervaart willen spoedeisende hulpposten behouden

Mark van Dorresteijn
De Amsterdamse ziekenhuizen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) en het Slotervaartziekenhuis zien geen heil in de plannen van Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn Amsterdam. Hij wil het merendeel van de spoedeisende hulpposten (SEH) in Amsterdam sluiten. Dat meldt het vakblad Medisch Contact.
SLAZ en Slotervaart willen spoedeisende hulpposten behouden

De wethouder stelde in de Telegraaf dat Amsterdam vijf van de zeven SEH’s moet sluiten omdat het aanbod te groot is en de kosten te hoog. ‘Hier zitten de posten erg dicht op elkaar en ze moeten allemaal 24 uur per dag bemand worden. Dat kost handenvol geld’, aldus de wethouder. Door de sluiting verwacht Van der Burg circa 17 tot 24 miljoen te besparen.

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

‘De vraag naar spoedeisende hulp is in Amsterdam zo groot, dat je geen posten kan sluiten’, aldus woordvoerster Heleen Makkinga tegen het vakblad. ‘Onze SEH behoort, met vier andere Amsterdamse posten, tot de grootste van Nederland. Er wordt heel veel gebruik van gemaakt. Met de inpandige huisartsenpost behandelen alleen wij al 70.000 patiënten per jaar.’

Slotervaart Ziekenhuis

Het Slotervaart ziet ook niets in de plannen. Volgens bestuursvoorzitter Aysel Erbudak is de sluiting van de SEH onbespreekbaar en niet aan de orde. ‘Ik denk niet dat Van der Burg gaat over sluiting van SEH-posten. Ziekenhuizen zijn zelfstandige entiteiten’, aldus Erbudak. ‘Leuk dat hij erover meedenkt; laat hij het daar vooral bij houden.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Slotervaart)

1 REACTIE

  1. Ongeveer een derde van de patiënten komt diret of indirect via SEH bij een ziekenhuis. Dit betekent dat alleen ziekenhuislocaties die onderdeel zijn van een groter ziekenhuis of samenwerkingsverband, de SEH kan sluiten zonder het voortbestaan van de locatie in gevaar te brengen. Dus dat deze ziekenhuizen hun SEH open willen houden, is geen nieuws te noemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.