Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slechte score klantvriendelijkheid ziekenhuizen

Er valt nog heel wat te verbeteren aan de klantvriendelijkheid van ziekenhuizen. Dit blijkt uit de uitkomsten van een meldactie die de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft gehouden.

In twee weken tijd vulden bijna 2400 mensen een uitgebreide vragenlijst in via www.consumentendezorg.nl. Van de melders had 47 procent positieve ervaringen met hun ziekenhuis, eveneens 47 procent beoordeelde de ervaringen als negatief.

Reacties

Mensen beklagen zich vooral over de lange wachttijden, het ontbreken van een vast aanspreekpunt, gebrek aan tijd en het meerdere keren moeten vertellen van hetzelfde verhaal. Vriendelijkheid en betrokkenheid van het personeel zijn positieve aspecten. Volgens Atie Schipaanboord, adjunct-directeur NPCF, is klantvriendelijkheid in ziekenhuizen een onderwerp dat leeft onder de mensen. “Normaal krijgen wij bij een dergelijke meldactie ongeveer vijfhonderd reacties, dat het er nu ruim vier keer zoveel zijn, zegt wel iets. De vragenlijst was neutraal van opzet, men kon terecht met zowel goede als slechte ervaringen. Blijkbaar vinden mensen ziekenhuiszorg belangrijk en hebben er ook een mening over.”

Kwaliteit zorg

Uit de resultaten blijkt dat het in de ziekenhuizen knelt tussen de menselijke aandacht en logistieke problemen. Volgens de NPCF is de dienstverlening in veel ziekenhuizen niet meer van deze tijd. Schipaanboord: “Het is natuurlijk mooi dat de positieve en negatieve ervaringen in evenwicht zijn, maar in elk bedrijf zou men zich rot schrikken als bijna de helft van de klanten een negatief oordeel velt. Als je alleen al naar de problematiek van de wachttijden kijkt dan is dat echt niet meer van deze tijd.” (NPCF)

Lees ook:

Het hele onderzoek

Marktwerking stuwt ziekenhuiszorg op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.