Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slordigheid OK gaat ziekenhuis geld kosten

Ziekenhuizen die geen protocol hebben voor het natellen van gazen en instrumentarium of dat niet navolgen, moeten zelf een deel van de schade gaan betalen. Dat zegt onderlinge verzekeraar MediRisk waarbij zeventig ziekenhuizen zijn aangesloten.

Eisen

MediRisk is bezig met het opstellen van criteria voor de OK. Het achterblijven van materiaal in het lichaam van de patient maakt daar deel van uit. De criteria moeten op 1 januari 2008 ingaan.

5000 euro

Volgens directeur John Stappers van MediRisk zal een ziekenhuis dat in de fout gaat een bedrag van 5000 euro per incident moeten betalen. Stappers: “Niet een bedrag waarvan een ziekenhuis wakker zal liggen maar wel hoog genoeg om het ziekenhuis alert te houden.” Ziekenhuizen blijven gewoon verzekerd, het is niet zo dat er dekking wordt geweigerd.

Operatietangen

Jaarlijks krijgt MediRisk ongeveer 25 meldingen binnen van achtergelaten operatiemateriaal in het lichaam van de patient. Daarbij gaat het om hechtdraad, naaldjes, tampons en clips, maar ook af en toe om grotere materialen.

Preventiefonds

De eigen bijdrage aan het schadebedrag wordt gestort in een preventiefonds. Daarmee komt het ten goede aan ziekenhuizen die bezig zijn met projecten op het gebied van patiëntveiligheid.

Stappers benadrukt dat de regel met name is bedoeld voor ziekenhuizen die onvoldoende haast maken met verbeteringen op het gebied van patiëntveiligheid. Stappers verwacht dat het maar om een enkeling zou gaan. “Voor de SEH hebben we eenzelfde regeling. Die is op 1 januari dit jaar ingegaan. We hebben daarover nog geen enkele claim binnen.”

Controles

MediRisk houdt regelmatig controles in ziekenhuizen. Ter plaatse wordt gekeken of er een protocol aanwezig is voor het tellen van materiaal, of het voldoet aan de criteria en of het wordt nageleefd. Niet ieder ziekenhuis hoeft hetzelfde protocol te hanteren, als het maar aan de criteria van MediRisk voldoet, zegt Stappers. (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.