Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sluiting verloskunde Sionsberg: 45-minutennorm overschreden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De sluiting van de afdeling verloskunde in Dokkum leidt ertoe dat de 45-minutennorm wordt overschreden. Voor 8000 vrouwen geldt dat zij langer dan drie kwartier onderweg zijn naar het ziekenhuis als zij 112 bellen.
Sluiting verloskunde Sionsberg: 45-minutennorm overschreden
Foto: DPA Nieuwsfeed

 

Dat stelt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek. De krant heeft met de reisplanners van de ANWB en 9292.nl onderzocht wat de reistijden zijn per auto naar het ziekenhuis.

45-minutennorm overschreden

De veiligheidsnorm die verloskundigen hebben opgesteld zegt dat mensen binnen 45 minuten na telefonische melding in het ziekenhuis moeten zijn. De gynaecologen hebben eerder gewaarschuwd dat deze norm bij sluiting van de afdeling verloskunde in gevaar zou komen. Zorgverzekeraar De Friesland heeft een extra ambulance neergezet in Metslawier, ten noorden van Dokkum, om dit probleem op te lossen. Desondanks doen 8000 vrouwen er langer dan 45 minuten over om in Leeuwarden te komen.

Sluiting verloskunde Sionsberg

De afdeling verloskunde in Dokkum moet dicht omdat het ziekenhuis niet voldoende bevallingen doet. Voor goede verloskundige zorg moet een multidisciplinair team een bepaald aantal operaties. Het idee is dat de kwaliteit van zorg beter wordt als teams meer ervaring op doen. Gynaecologen gaan die grens op 1000 per jaar leggen. De Sionsberg in Dokkum deed er 450 in 2011. Ook hebben kleine ziekenhuizen moeite om 24 uur per dag, zeven dagen in de week, een goede bezetting in huis te hebben.

1 REACTIE

  1. Hoe bestaat het ?. Een ziekenhuis dat WEL aan de WETTELIJKE 45-minutenNORM voldoet , maar 450 i.p.v. 1000 bevallingen doet en DUS moet sluiten ???Waarom doet dit ziekenhuis niet genoeg bevallingen ?? Wordt er in dit gebied ondermaats geboord, pardon geboren ??? Bij sluiting wordt voor 8000 vrouwen de 45-minutennorm via 112 overschreden. ?? SIMPELE wiskundige OPLOSSING : alles door 2 delen !! . Als men nu voor 4000 vrouwen dit ziekenhuis half sluit , wordt de norm 22,5 minuten, en het aantal bevallingen slechts met 10 procent ( 450 op 500 ) onderschreden !! Q.e.d.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.