Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sms moet terugval bij depressie voorkomen

Annelies Vermeulen
Het Trimbos-instituut en de Rijksuniversiteit Groningen starten een proefproject om via sms de weerbaarheid te vergroten van mensen die depressief zijn geweest. Het proefproject is onderdeel van www.depressievrij.nl, een training ter voorkoming van terugval bij depressie.
Sms moet terugval bij depressie voorkomen

Mensen in de herstelfase van een depressie ontvangen in dit proefproject twee keer per maand een sms met de vraag hoe het met hen gaat. De antwoorden worden verwerkt in een grafiek. Hierdoor ontstaat een overzicht van de stemming door de tijd heen, waarna gerichte feedback kan worden gegeven. Terugkeer van depressieve klachten kan op deze manier sneller worden herkend. Daarnaast kan men via de mobiel of via internet een specifieke training ontvangen gericht op preventie van terugval. De ervaringen met de eerste deelnemers aan het proefproject zijn goed.

Terugval

Wanneer iemand één of een aantal depressieve episodes heeft meegemaakt, is de kans groot dat de depressie in de toekomst weer terug zal komen. Om het risico op depressieve terugval te verkleinen, zijn controle en een goede behandeling nodig, ook wanneer mensen zijn opgeknapt van een depressie. In deze studie wordt onderzocht of het volgen van depressieVRIJ, een psychologische training die geheel via het internet gedaan kan worden, het risico op terugval bij depressie vermindert.

E-mental health

De stemmingscontrole via sms is onderdeel van een landelijke studie naar het voorkomen van terugval bij depressie met behulp van e-mental health. Hierin zal tevens de kosteneffectiviteit van deze behandelmethode worden onderzocht. Het onderzoek naar Depressievrij wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met het Trimbos Instituut en met financiering door ZonMw. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

VU ontwikkelt blended hulpverlening voor verhelpen depressie

VU zoekt proefkonijnen innovatieve anti-depressiecursus

Online depressiebehandeling onder de basisverzekering

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.