Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sms’en bij hartstilstand voor eerste hulp

In steeds meer regio’s worden gewone burgers per sms gealarmeerd als iemand een hartstilstand heeft gekregen. Zij wonen of werken in de buurt en kunnen vaak sneller dan een ziekenwagen ter plaatse zijn om te reanimeren en defibrilleren.

In acht van de 25 meldkamers van 112 worden behalve de ambulance ook burgers gewaarschuwd via een paar simpele muisklikken. De vrijwilligers dienen wel een reanimatiecertificaat te hebben, dat ze bijvoorbeeld hebben behaald op een EHBO-cursus. Het systeem is al gekoppeld aan de meldkamers van Den Bosch, Tilburg, Maastricht, Venlo, Nijmegen, Arnhem, Alkmaar en Hengelo.

Sms-waarschuwing

Het afgelopen voorjaar begon een proef in de veiligheidsregio Twente (Hengelo). Tot 1 januari ging daar 104 keer een sms-waarschuwing uit. In 23 gevallen verleenden opgeroepen burgers zodanig hulp dat de patiënt mede met inzet van de ambulancemedewerkers levend in de ziekenwagen belandde.

Defibrillatoren

Het bedrijf Vivon levert defibrillatoren, waarmee schokken worden toegediend, en beheert www.aed-alert.nl. Op die site kunnen de vrijwilligers zich opgeven. (ANP)

Lees ook:

Minder patiënten dood dankzij polikliniek hartfalen

Minder mensen in ziekenhuis met hartinfarct

Wachtlijst hartcentrum Radboud te lang

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.