Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede werkt sinds kort met het nieuwe softwareprogramma Bedplan dat elk bed in het ziekenhuis in beeld brengt. Op de verpleegafdeling is nu in één oogopslag op de pc te zien of er een bed vrij is en wanneer patiënten naar huis gaan.
Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft 550 beschikbare
Inderdaad heel oud nieuws. Jaren heleden haald ik al het Awarix systeem naar Nederland. Inmiddels is Awarix over genomen door McKesson en deze brengt deze software als compleet pakket onder de naam Hospital Enterprise Visibility op de markt. Met vriendelijke groet, Nardy Bruls
nardybruls@gmail.com
Gelukkig is het oud nieuws. Als je als ziekenhuis met 550 bedden heden ten dage nog geen digitale planning hebt, dan moet de erkenning worden ingetrokken vanwege verspilling van schaarse en publieke middelen. Dat geldt overigens voor elk geldend verdienmodel….
Het verdienmodel van de Nederlandse ziekenhuizen is nog steeds gebaseerd op het aantal bedden en zorgen dat die bezet zijn en blijven met betalende patiënten. Vraag is nog altijd zijn er nieuwe patiënten en wie kunnen er worden ontslagen die geen geld meer opleveren. 550 bedden moeten blijvend worden bezet.
De rekening voor de samenleving wegens dit perverse financieringsmodel is opgelopen tot 12.5 miljard euro. Gemiddeld aantal ligdagen per patiënt is nog steeds 4x zo hoog als het beste ziekenhuis in de USA, van Kaiser Permanente; een verticaal geïntegreerd ziekenfonds. Gelderse Vallei investeert in een oud verdienmodel. Nederland heeft de grootste ziekenhuizen ter wereld, qua bedden. Vastgoed laat zich immers niet zo snel aanpassen aan de gewijzigde “markt’ omstandigheden. Dan moet de “markt” zich maar aanpassen aan het vastgoed is de gedachte. NMa verbiedt het ontstaan van verticaal geïntegreerde ziekenfondsen. En ook de politiek wil er niet aan. Budget overschrijdingen door het vasthouden aan een oud verdienmodel mogen echter wel worden teruggevorderd bij de veroorzakers. Dat kan alleen in een land als Nederland.
Dan kan je optimaliseren wat je wilt, je zit in de fuik en daar kom je niet meer uit. Ander verdienmodel is noodzakelijk en zal er ook komen. Onder financiele druk wordt immers alles vloeibaar.
Hallo, dit is oud nieuws!!! Wij werken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch) al enkele jaren met LPP (Logistic Patient Planner) waarin op een schitterend grafisch overzicht de bezettingsgraad van alle bedden per afdeling te zien is. De bezettigsgraad is op afdelingsnivo aan te passen, mede naar gelang de personele bezetting en werkdruk. Dit zelfde systeem wordt ook gebruikt voor o.a. de opnameplannning waardoor die meteen in het beddenoverzicht te zien is. Kortom: een nieuwtje in de Gelderse Vallei, maar ze hebben zeker niet de primeur!!!