Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SOS-arts gaat door in Brabant

De Nederlandse organisatie SOS-arts wil beginnen als innovatieproject in Noord- Brabant. De organisatie wil daar een huisartsennetwerk opzetten dat 24 uur per dag bereikbaar is met huisartsen die alleen huisbezoeken afleggen of een bedrijf bezoeken.

Dat zegt initiatiefnemer Arnold Verhoeven. Zijn organisatie moet opboksen tegen huisartsenvereniging LHV die de nieuwkomer ziet als een concurrent.

Kamer enthousiast

In het jongste Kamerdebat over de begroting van VWS bleek dat de PvdA wel wat ziet in het initiatief. De VVD steunt SOS-arts al langer. Minister Klink van Volksgezondheid wil de bekostiging van de eerste lijn zo veranderen dat voortaan diensten worden betaald en niet langer een instelling of een huisartsenpraktijk. Dat betekent dat nieuwe initiatieven kansen krijgen. Voorwaarde is wel dat de registratie en de uitwisseling van gegevens in orde zijn.

Bureaucratische hobbels

De organisatie SOS-arts heeft sinds de start in Nederland begin dit jaar te maken gekregen met een groot aantal bureaucratische hobbels. Verhoeven wil daarom zo snel mogelijk van start: “Beginnen als innovatieproject is beter dan nog langer wachten. We hebben contacten met Hanja Maij-Weggen, commissaris van de koningin in Noord-Brabant en met de Brabant Medical School die een rol kan vervullen bij de bij- en nascholing van SOS-artsen.” De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft tegen SOS-arts gezegd dat de organisatie mag starten als innovatieproject. Dat betekent dat ze eerst op kleinere schaal moet bewijzen dat het concept levensvatbaar is. Verhoeven: “Belangrijk is nu dat het project gedragen wordt door de zorgverzekeraars.” Mocht het overleg met de zorgverzekeraars niets opleveren dan kan de nieuwe organisatie nog naar de rechter stappen om de NZa te dwingen een tarief af te geven dat voor het gehele land geldt.

Franse zusterorganisatie

Verhoeven is optimistisch gestemd. “Tijdens het debat over de begroting van VWS is de slechte bereikbaarheid van de huisarts ruim aan bod gekomen. Door de SOS-arts komt er zeker geen tweedeling. Wij komen er bij als extra dienst. Door de SOS-arts zal de druk op de huisartsenposten afnemen.” In Frankrijk draait zusterorganisatie SOS Médecins al jaren met succes. De aangesloten artsen bezoeken jaarlijks drie miljoen patiënten. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

NZa onderzoekt bekostigingssstructuur huisartsen

Klink wil nieuwe fianciering huisarts

Huisartsen krijgen KEMA-keurmerk

Huisartsen leggen wdh-pilot stil

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hr Verhoeven,
  Als het kabinet streeft naar privatisering om zo concurrentie te bewerkstelligen
  is uw streven toch een logische
  gang van zaken.Minister Klink wil wel vlgs. uw mededeling maar mist m.i.nog even de VOC-mentaliteit t.a.v. LHV.
  Als aanvulling nog even dit:
  In mijn omgeving hoor ik nogal eens het volgende; als een koe of paard ziek wordt buiten kantoortijden is er wel altijd een (dieren)arts beschikbaar. Dit is voor mensen erg lastig.
  Hr Verhoeven houdt U vol a.u.b.,
  er klinkt toch hoop uit Uw laatste informatie.
  Met vr.gr.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.