Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten gaan elkaar evalueren

“Iedereen is gebaat bij een goed functionerende specialist”, zegt voorzitter Willem van der Ham van de Orde van medisch specialisten. Daarom moeten alle medisch specialisten jaarlijks evaluatiegesprekken gaan voeren en een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen. Dat staat in het plan Individueel Functioneren Medisch Specialisten (IFMS) dat maandag is gelanceerd.

Het IFMS is een systeem van intercollegiale gesprekken die gaan over de kwaliteit van zorg, de persoonlijke ontwikkeling, de relatie met collega’s, de omgang met patiënten, het management en andere relevante zaken. Voor elk onderwerp zijn eisen geformuleerd waaraan de medisch specialist moet voldoen. Het is de bedoeling dat de individuele specialist na afloop van het gesprek weet wat zijn sterkke en zwakke punten zijn en waar verbetering nodig is. Van der Ham: “Wij noemen het liever geen functioneringsgesprek, maar een evaluatiegesprek. Wij zeggen: ‘U hebt kwaliteiten en die willen wij met u verbeteren’.”

Prestatieindicator

De gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en leunen sterk op het zelfreinigend vermogen binnen de beroepsgroep. De rol van de raad van bestuur van de instelling is beperkt; de raad kan desgewenst informatie op hoofdlijnen krijgen. Vooralsnog is deelname aan het IFMS geen verplichting, maar dat kan snel veranderen. De Orde acht de kans groot dat deelname aan het IFMS straks een voorwaarde is voor het behoud van de medische registratie. Bovendien gaat de inspectie dit hoogstwaarschijnlijk vanaf 2009 als nieuwe prestatieindicator invoeren. Van der Ham: “Nog voor het rapport uit was, hadden zich al 32 ziekenhuizen aangemeld om mee te doen. Ik ben ervan overtuigd dat straks alle ziekenhuizen deelnemen.” De Orde denkt dat het IFMS ook disfunctioneren kan voorkomen of in een vroeg stadium kan signaleren. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Congres: Individueel functioneren medisch specialisten

Oeso: Nederlandse specialisten hebben hoogste inkomsten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.