“Er wordt een beeld geschetst dat de medisch specialisten in dienstverband bij umc’s grootverdieners zouden zijn. Niets is minder waar”, stelt de Orde. “Nog geen twee procent van de universitair medisch specialisten komt net boven de Wopt-bedrag (130 procent van het gemiddelde salaris van een minister) uit.”
Norm en Wopt
Volgens de Orde is het bedrag in het FD-onderzoek verward met het normbedrag, het gemiddelde salaris van een minister. “Dat bedrag dient nog eens met dertig procent verhoogd te worden om tot de norm te komen volgens de Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens (Wopt). Deze verhoging heeft bij het FD niet plaatsgevonden.” In de Wopt worden bijvoorbeeld ook de pensioenafdracht en belaste voorzieningen meegenomen.
Binnen het beleid
De hoge lonen die worden uitgedeeld passen overigens binnen het beleid van de overheid, stelt de Orde tot slot. “Demissionair minister Ter Horst van BZK schreef eerder dat een functionaris vanwege zijn specialistische kennis, buitengewoon talent of (internationale) marktwaarde een bezoldiging ontvangt die uitstijgt boven dat van de hoogst leidinggevende of bestuurder.”
Lijst met cijfers
Jaarlijks maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het eind van het jaar een lijst met cijfers bekend op grond van de Wopt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)
Lees ook:
‘Maximumsalaris specialisten wordt 285.000 euro’
Veel artsen in loondienst van umc krijgen topsalaris
NZa: ‘Budgettering specialisten per 2012’
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Door wie wordt de tuinman ingehuurd?
Door iemand die er zelf geen tijd voor heeft, maar wel een tuinman kan veroorloven.
Met 60 uur per week werken lever je wel je leven in.
Wanneer ben je dan grootverdiener? Met dus de nadruk op “verdienen” en niet krijgen.
Naar mijn idee ben je al grootverdiener bij 100.000 euro. Wat zijn het toch “arme” mensen, die Willem van der Ham en zijn volgers.