Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten kritiseren uitvoerbaarheid implantatenwet

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Federatie Medisch Specialisten maakt zich zorgen: het wetsvoorstel voor het landelijk implantatenregister houdt onvoldoende rekening met de belangen van patiënten en specialisten en zal de kwaliteit van zorg negatief beïnvloeden.
landelijk implantatenregister krijgt kritiek van specialisten
foto: wikipedia

De Federatie vindt het wetsvoorstel voor een landelijk implantatenregister op zich wel een goed idee, maar het is in de praktijk nog niet goed uitvoerbaar. Voor veel specialisten zal het leiden tot een dubbele registratielast.

Implantatenregister

Donderdag zou de Tweede Kamer debatteren onder andere over het wetsvoorstel ‘Wijziging Wkkgz inzake het implantatenregister’. Dit voorstel houdt in dat alle Nederlandse ziekenhuizen per 1 juli 2018 wettelijk verplicht zijn om – vanuit het epd – implantaten te registreren in het Landelijk Implantatenregister van VWS (LIR). Slechts een minderheid is daar nu al toe in staat. De NVZ constateerde ruim een half jaar geleden dat op dat moment 9 procent van de ziekenhuizen de implantaten rechtstreeks kon registreren van het epd in het landelijk register. Naar verwachting zal 35 procent dit op 1 juli kunnen. Het Kameroverleg is intussen uitgesteld naar 30 mei.

Dubbele registratie

Specialisten in circa 65 procent van de ziekenhuizen zullen hun gegevens handmatig moeten invoeren in een tijdelijk webportaal. Orthopedisch chirurgen, cardiologen, plastisch chirurgen en gynaecologen vrezen nu voor de kwaliteit van hun eigen implantatenregisters. Het registreren gaat dubbel zoveel werk kosten en belangrijke kwaliteitsgegevens dreigen verloren te gaan. Patiënten lopen een extra risico: het Landelijk Implantaten Register is namelijk niet gekoppeld aan patiëntengegevens. Daardoor bestaat een reële kans dat patiënten alsnog heel moeilijk te traceren zijn als een probleem wordt geconstateerd met het soort implantaat dat de patiënt ontving. En dat is precies een van de redenen waarom het landelijk register ooit moest worden opgezet.

Orthopedisch chirurgen

Voor de orthopeden gaat deze handmatige registratie van implantaten plaatsvinden naast de reguliere registratie in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI), het kwaliteitsregister van de orthopedie. Hans-André Schuppers, voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), is bezorgd over de nieuwe wetgeving: ‘VWS stelt op korte termijn een niet volledig doorontwikkeld systeem verplicht, terwijl we die gegevens al jarenlang in ons kwaliteitsregister vastleggen en voor alle ziekenhuizen beschikbaar stellen. De data die VWS van ons wil hebben, registreren wij al. Straks moeten wij dat elders nogmaals doen omdat nog niet alle ziekenhuizen rechtstreeks vanuit het epd kunnen registreren.’

Bedreiging kwaliteit van zorg

Schuppers vindt dat de kwaliteit van zorg hierdoor wordt bedreigd. In het eigen register zijn de afgelopen jaren 600.000 implantaten opgenomen. Hiermee kan de LROI alle in Nederland geplaatste gewrichtsimplantaten via de ziekenhuizen herleiden naar de betreffende patiënt en is de traceerbaarheid gegarandeerd. De orthopeden registreren in de LROI behalve de implantaten ook de kwaliteit van zorg, zoals het aantal heroperaties binnen een jaar en gegevens over de ervaringen van de patiënten (PROMs). Schuppers vreest dat de nieuwe wetgeving ervoor zorgt dat minder goed in de bestaande kwaliteitsregisters wordt geregistreerd. ‘We lopen dan de registraties mis die waardevol zijn voor het verbeteren van de veiligheid en kwaliteit van zorg.’

Kwaliteitsregisters

De NOV stelt de ingevoerde LROI-gegevens volgens de specificaties van het landelijk implantatieregister beschikbaar aan alle ziekenhuizen. Zij kunnen daarmee aan hun wettelijke verplichtingen voldoen op het gebied van gewrichtsprotheses. De NOV roept het ministerie van VWS op om samen met partijen tot een integrale visie op de bestaande kwaliteitsregisters te komen en afspraken te maken over het voortbestaan ervan.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.