Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Specialisten willen niet in loondienst

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Vrijgevestigde medisch specialisten willen niet in loondienst. Dat blijkt uit onderzoek van Peter Lagendijk.
Specialisten willen niet in loondienst

Maar liefst 96 procent van de vrijgevestigde medisch specialisten wil niet in loondienst. Die uitkomst is opvallend omdat minister Klink van VWS momenteel laat onderzoeken wat de effecten zijn als alle specialisten verplicht in loondienst zijn. Hij doet dit op verzoek van de PvdA die zo de kosten voor medisch specialistische zorg beter in de hand denkt te houden. Gedwongen dienstverbanden zullen op veel weerstand stuiten, verwacht Lagendijk. “De huidige garde wil die stap niet maken. Er zijn andere, minder ideologisch verdachte manieren om de kosten in de hand te houden.”

Wachtlijsten

Als alle specialisten in loondienst gaan, zal dit consequenties hebben voor de productie van ziekenhuizen. Vrijgevestigde specialisten maken meer uren dan specialisten in dienstverband. “De productie zal achteruitgaan en er zullen weer wachtlijsten ontstaan.”

Vrouwelijke specialisten werken korter

Vrouwelijke specialisten maken kortere werkweken dan hun mannelijke collega’s. Bijna een derde werkt nog geen veertig uur per week. Bij mannen komt dit nauwelijks voor. Vrouwen werken ook veel meer in loondienst: 57 procent tegenover 35 procent bij mannen. Vrouwelijke specialisten werken ook graag parttime. Hoe jonger de specialisten, hoe korter de werkweek. Dit is te verklaren uit het grote aantal vrouwen onder jongere specialisten. Voor de toekomst betekent dit dat er minder specialistenuren beschikbaar zullen zijn.

Inkomenstevredenheid

Van specialisten in loondienst wil 17 procent vrijgevestigd worden. Inkomen speelt hierbij een grote rol, want slechts 35 procent van hen is tevreden over hun inkomen. De inkomenstevredenheid onder dienstverbanders groeit overigens naarmate hun werkweek kleiner is. Lagendijk verklaart dit door het grote aantal vrouwen onder parttimers. “Ze hebben een parttime mentaliteit: ze vinden dat er meer is dan werk in het leven. Ze zouden wel meer kunnen werken, maar doen dat bewust niet.” Vrijgevestigde specialisten zijn meer tevreden over hun inkomen, ongeacht het aantal uur dat zij per week werken, dan dienstverbanders.

Geen afzonderlijk onderzoek

Peter Lagendijk deed geen afzonderlijk onderzoek, maar heeft de resultaten afgeleid uit zijn jaarlijkse onderzoek onder ziekenhuisprofessionals. Op basis daarvan heeft Elsevier het beste ziekenhuis van Nederland bepaald. Het databeheer is in handen van onderzoekbureau DataDesk. Aan het onderzoek deden 2519 medisch specialisten mee. Daarvan was 74 procent man en 26 procent vrouw. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

PvdA wil specialisten in loondienst

Klink mag bezuinigen op specialisten

Specialisten zinspelen op acties

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Het aantal medicijnstudenten wordt kunstmatig laag gehouden,waardoor de krapte aan specialisten aanhoudt.Ondernemers risico is gering. Opwaartse prijsdruk wordt hierdoor verhoogd.Ook in loondienst gaan dan salarissen stijgen. De ondernemende specialisten zullen naar een uitweg zoeken om het inkomstenniveau te behouden. Mijn stelling is “Regulering van het aantal medicijnstudenten drijft de zorgkosten omhoog”. Kies dus juist hier voor vrije marktwerking van vraag en aanbod.

  2. Lees alle reacties
  3. Zelf werkzaam in de Zorg vanaf 1970. Waarom ,geen Medici in Loondienst? Discussies gevoerd in de Jaren 80 van de vorige Eeuw , met als resultaat dat Medici wel in Loondienst willen tegen een “redelijke ” vergoeding. In 2010 geldt dat voor de norm ; Euro 200.000/300.000. De ” Balkenende Norm is minder, dus discussie . De vraag is ; wat willen wij als Samenleving ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.