Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Specialistische ggz 1nP wil als Wegenwacht werken

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De directie van ggz-aanbieder Stichting 1nP wil dat behandelaars hun cliënten korter behandelen om de wachtlijsten in de ggz te verminderen. Dit leidt tot spanningen met behandelaars.
ggz, crisisdiensten
Foto: VadimGuzhva / stock.adobe.com

Stichting 1nP, onderdeel van Parnassia, slaat een nieuwe koers in. Korter behandelen en meer vertrouwen op het herstelvermogen van patiënten. Journalist Stella Braam beschrijft in een achtergrondverhaal in Zorgvisie magazine hoe deze aanpak leidt tot beroering onder behandelaars.

1nP wil korter behandelen

Directeur Gerard van Kesteren van 1nP heeft zijn behandelaars opgeroepen mee te denken over manieren om de gemiddelde kostprijs in de specialistische ggz te verlagen. Het aantal behandelingen dat langer duurt dan 3.000 minuten wil hij met 70 procent verminderen. De 1nP-behandelaars zullen er volgens Van Kesteren aan moeten wennen dat ze minder de vakgarage zijn waar auto’s in de volledige revisie gaan. Ze zullen, net als de Wegenwacht, doen wat nodig is om bestuurders weer veilig hun weg te laten vervolgen. Behandelaars vrezen dat de directie te veel op hun stoel gaat zitten. Van Kesteren zegt dat korter behandelen in het belang van patiënten op de wachtlijst is. 1nP krijgt extra middelen van zorgverzekeraars om de wachtlijsten te verminderen. Lees het hele artikel in Zorgvisie magazine.

1 REACTIE

  1. Dweilen met de kraan open. De drempel naar de psychiater is al erg hoog. De cliënt is eerst al een flinke tijd bij de huisarts of POH bezig. Dan eindelijk mag hij naar de psychiater. En die mag dan nauwelijks de tijd nemen om te behandelen. Wie wil er nog psychiater worden?
    Wie draagt verantwoordelijkheid voor toename suicides, huiselijk geweld etc?
    Deze ggz bestuurder denkt economisch. Maar een chirurg stuurt een patiënt ook pas naar huis als het verantwoord is. En zonodig kan die patient bij complicaties meteen acuut weer opgenomen worden. Maar daar is in de psychiatrie in het hele land geen ruimte voor.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.