Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Splitsen is de oplossing voor Orbis’

Het noodlijdende Orbis Medisch en Zorgconcern moet worden opgesplitst en in delen verkocht aan omringende zorgaanbieders in de regio. “Op die manier blijven nagenoeg alle arbeidsplaatsen behouden in Limburg”, volgens Jos Spätjens, bestuurvoorzitter van De Zorggroep.
‘Splitsen is de oplossing voor Orbis’

De Zorggroep van Spätjens wil een deel van de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen van Orbis overnemen. De omzet van deze activiteiten – Orbis Thuis – bedroeg in 2007 96 miljoen euro. Spätjens heeft het bestuur van Orbis onlangs een voorstel gedaan voor de overname. “Het concern zou dit deel aan twee zorgaanbieders moeten overdragen, waaronder onze Zorggroep”, meent Spätjens. “Uiteraard met de bijbehorende frictiekosten.” Naast de Zorggroep noemt de bestuursvoorzitter ook het Atrium Heerlen en het Academisch Ziekenhuis Maastricht als mogelijke overnamekandidaten. “Zonder hulp van de regiopartners gaat Orbis dit najaar failliet.”

Overnamekandidaten

“Wij zijn in gesprek geweest met Orbis, maar zij hebben ervoor gekozen dit jaar te gebruiken om het concern in zijn geheel overeind te houden.” Naast de Zorggroep noemt de bestuursvoorzitter ook het Atrium Heerlen en het Academisch Ziekenhuis Maastricht als mogelijke overnamekandidaten. “Zonder hulp van de regiopartners gaat Orbis dit najaar failliet.”

400 bedden

Ook bestuursvoorzitter Eke Zijlstra van het Atrium Heerlen volgt de ontwikkelingen rond Orbis op de voet. “Wij werken al een tijd aan functionele samenwerking. Zo kunnen wij bijvoorbeeld wat personeel overnemen, maar om een deel van dat concern te bekostigen, gaat ons te ver. Het is wat mij betreft ook heel erg vreemd dat minister Klink roept dat Orbis wel failliet kan gaan. Het gaat hier om 400 bedden. Die capaciteit is niet aanwezig in deze regio. Daarbij, waar moeten wij de specialisten en verpleegkundigen vandaan halen? Orbis heeft een goed werkend algemeen ziekenhuis. Het is idioot om te denken dat het gebouw straks leeg kan staan.”

‘Minister moet lef tonen’

Een woordvoerder van Orbis meldt dat het concern vooralsnog geen interesse heeft in dit plan. Spätjens kreeg hetzelfde te horen. “Wij zijn in gesprek geweest met Orbis, maar zij hebben ervoor gekozen dit jaar te gebruiken om het concern in zijn geheel overeind te houden. Er is dringend regie nodig om het zoveelste debacle in de zorg te voorkomen. Minister Klink hoeft voor mij niet in te grijpen, maar zou wel uitdrukkelijk regie moeten voeren. Toen Nedcar een paar jaar geleden met sluiten werd bedreigd stond Limburg en het kabinet zowat in brand, maar nu komt niemand in beweging.”

Stakeholders

Momenteel lijdt Orbis een verlies van twee tot drie miljoen euro per jaar, maar hulp blijft uit. Minister Klink zegde de Kamer twee weken geleden toe om met nog onbekende stakeholders overleg te voeren over de nijpende kwestie. Verzekeraar CZ liet Zorgvisie onlangs weten Orbis niet te helpen met een financiële injectie. De Gemeente Sittard-Geleen en de Provincie zijn evenmin bereid te helpen. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat zij eerst een projectontwikkelaar wil vinden voor de exploitatie van het terrein waar het vroegere ziekenhuis stond. Spätjens: “Enkel Fortis blijft nog over, maar ook zij zitten tot aan hun nek in de problematiek vervlochten.”

Krediet Fortis

Naar verluidt heeft Fortis een dwingende voorwaarde gesteld voor het consolideren van het krediet. Orbis moet binnen een jaar het eigen vermogen verdubbelen. Dit lijkt een onmogelijke opgave, want Orbis heeft ook nog circa twintig miljoen euro nodig voor het uitgestelde sociaal plan.

Businessplan Ludo Jansen

Ludo Jansen, de begin februari opgestapte bestuursvoorzitter van het concern, gaf in november 2008 al toe dat er door het businessplan voor de bouw van het ziekenhuis de eerste vier jaar een negatief eigen vermogen ontstaat. In het magazine van Zorgvisie: “Er hoeft maar iets te gebeuren in het proces en het gaat verkeerd met u, zegt het Waarborgfonds voor de Zorgsector, maar wij gaan aantonen dat het wel kan.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Bestuurders Orbis overwogen eigen faillissement

Minister Klink: Orbis mag failliet

Geen akkoord tussen bonden en Orbis

CZ: ‘Geld voor noodhulp Orbis is een illusie’

Orbis en de ijsberg

Wachtlijsten Limburgse verpleeghuizen stijgen fors

Concurrent aast op Orbis Thuiszorg

8 REACTIES

 1. Zelf gereageerd op 3 juni 2009 en kijkend naar de reacties krijg ik “Tranen in mijn Ogen “, waar gaat de discussie over ? Het gaat over het Menselijke Kapitaal !
  Dat is en blijft de grootste Investering.
  Verantwoordelijkheden blijven bij de Bestuurders.Laten ze hun Werk doen.

 2. Lees alle reacties
 3. hallo, waar zijn de mensen die verantwoordelijk zijn hiervoor wat doen zij aan bezuiniging ik heb niets ervan vernomen wel dat ze goed loon krijgen en de oude mensen moeten bezuinigen op alle fronten. personeel ook en loopt zich kapot om de zorg rond te krijgen is dit verantwoordt en gezond?

 4. Geheel logisch dat het huidige bestuur van Orbis in de persoon van de heer Van der Vorst nu niet wil praten over afsplitsen van delen van Orbis. Door dit niet te doen kan hij immers vijf miljoen euro uitgeven aan consultants en speciaal aan het aan hem gelieerde bedrijf Boer & Croon.

 5. Ik werk zelf in het nieuwe ziekenhuis en heb ook het voorrecht gehad om er als patiënt te mogen verblijven.
  Er is niets mis met de zorg in het ziekenhuis. Die is nog net zo goed als in het “oude”, waar we toch een aantal jaren goed mee scoorden in de charts!!
  Wat me stoort is dat door de hele negatieve financiële situatie, ook een negatieve sfeer over de organisatie heen is gekomen, waar de mensen van de werkvloer niks aan kunnen doen. Deze mensen voelen zich ook niet verantwoordelijk voor de situatie. Boven in de top heeft men het geld al uitgegeven, wat men helemaal nog niet ter beschikking had en daardoor is deze kwestie ontstaan. Waar was een Raad van Toezicht, die de expansiedrift van de RvB al eens tersprake bracht? Waar blijft de Ondernemingsraad met vragen over financiën, transparantie en vooral dure mannetjes van Boer&Croon?
  De onzekerheid blijft bij de werknemers op de vloer en de directie vergadert over hun bonussen!

 6. Goed plan van Spatjens. Laten we niet vergeten dat de politiek alle ruimte bood voor dit megaproject.
  Het is vooral erg voor de medewerkers op de vloer. Die onzekerheid, dat lijkt me niet makkelijk om mee om te gaan. Maar is er ook een andere thuiszorgaanbieder met interesse?
  Zijlstra heeft ook een punt. Wat moet je met zo’n gebouw? Misschien is het goed alleen de thuiszorg en de ouderenhuizen af te stoten.

 7. Waar blijft het ” Noodplan ” van onze Minister Bos ? Met de Banken werd het ” zo ” geregeld.
  De Miljarden lagen zo op tafel. Nu het over Daadwerkelijke Zorg gaat voor onze Medemens , blijft het stil en roept de Minister die verantwoordelijk is voor de Zorg dat ” ORBIS failliet mag gaan “.Hoe durft een verantwoordelijk Minister zo iets te zeggen. De Tweede Kamer – de Politiek – hoor ik ook niet. Ben benieuwd hoe het morgen – 4 juni 2009 Verkiezingen !!! – gaat. Mijn oproep is , Ga morgen in ieder geval STEMMEN !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.