Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

St Jansdal automatiseert patiëntverwijzingen

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk gaat de administratieve werkdruk verlagen met de CSC-oplossing Transmuraal Patiënten Management (TPM).
St Jansdal automatiseert patiëntverwijzingen

De oplossing stelt het St Jansdal in staat om ZorgDomein-verwijzingen van huisartsen uit de regio geautomatiseerd te verwerken. Hiermee maakt het ziekenhuis een efficiencyslag in de patiëntinschrijving, afsprakenplanning en spreekuurvoorbereiding. In de praktijk betekent dit dat de afspraak al klaar staat in het afsprakensysteem om direct te worden geboekt, dat de specialist voorafgaand aan het eigenlijke consult al inzicht heeft in de verwijsbrief via het EPD, en dat bij aankomst van de patiënt in het ziekenhuis alleen nog diens identiteit geverifieerd hoeft te worden.

Besparing

‘Hoeveel tijd het ons precies gaat opleveren, gaan we zien nu we in productie zijn. Deze oplossing geeft ons in ieder geval op drie punten winst,’ zegt Wytske Hummel, eindverantwoordelijk voor het afsprakenbureau en huisartscontactpersoon van het ziekenhuis. ‘Allereerst bij het maken van telefonische afspraken, waarbij we niet meer alles aan de patiënt hoeven te vragen omdat de patiënt- en verwijsgegevens al beschikbaar zijn. Dan bij de verwijsbrieven, die niet meer door het ondersteunend personeel hoeven te worden geprint en ingescand. En ook voor de specialisten betekent het een belangrijke stap vooruit, want die hebben de verwijsbrief van de huisarts al ruim van tevoren in het EPD staan. Het grote voordeel is dat alles al achter de schermen is gecheckt. Heel veel handmatig werk, zoals het overnemen van gegevens, en het printen en scannen van verwijsbrieven wordt overbodig.’

Eerste test

‘In de afgelopen periode hebben we zo’n 10.000 verwijsberichten geautomatiseerd verwerkt om de afhandeling goed te testen en voldoende waarborgen in te bouwen’, aldus Mark Sigterman, projectmanager bij CSC. ‘In de laatste test bleek dat rond de 97 procent van de verwijsberichten geheel geautomatiseerd kan worden afgehandeld.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: St Jansdal )

Lees ook:

St Jansdal heeft IC weer deels opengesteld

Albert Arp nieuwe bestuursvoorzitter St Jansdal

Albert Arp nieuwe bestuursvoorzitter St Jansdal

1 REACTIE

  1. Zeker een goede ontwikkeling, als de hulpverlener de patiënt/vertegenwoordiger maar actief betrekt in de controle van de gegevens tijdens het consult, zodat deze niet een eigen wellicht onjuist eigen leven gaan leiden en dit in de keten niet meer is te corrigeren. Digitale vastlegging heeft nu eenmaal een ‘olievlekwerking’. Controle/communcatie vloeit voort uit de zorg van een ‘goed hulpverlener’ in de zin van de wet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.