Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris: Plotse rekening verpleeghuis zeer vervelend

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS vindt het ‘een hele vervelende kwestie’ dat verpleeghuizen niet allemaal duidelijk maken wat de kosten van hun extra diensten zijn. Ze reageerde vrijdag na de ministerraad op een onderzoek van de Consumentenbond.
Staatssecretaris: Plotse rekening verpleeghuis zeer vervelend

‘Van tevoren moet veel duidelijker worden gemaakt welke kosten er zijn’, aldus Veldhuijzen van Zanten. Ze gaat dan ook samen met Actiz meteen aan de slag om de prijzen van de was of een wandeling transparanter te maken. De staatssecretaris benadrukte dat het zeer vervelend kan zijn voor ouderen en zieken om plots met een rekening te worden geconfronteerd.

Informatieplicht verpleeghuizen

Ouderenbond ANBO vind ook dat zorginstellingen openheid van zaken moeten geven over de kosten. ‘De instellingen weten dondersgoed wat diensten kosten, en het is onacceptabel om dat niet te delen met de bewoner. Wij zeggen: ga van te voren het gesprek aan en leg in een contract vast wat bewoner en instelling van elkaar verwachten’, stelt Liane den Haan, directeur van ANBO. ANBO vind het niet acceptabel als mensen basisbehoeften als een douche of een frisse neus moeten inleveren omdat ze dat niet kunnen betalen, en pleit in dat geval voor compensatie. ‘Heel veel mensen houden heel weinig geld over nadat ze in een zorginstelling zijn gaan wonen. Je doet dat dus niet zomaar; het leven moet minimaal iets beter worden in vergelijking met thuis.’ De organisatie kan het wel begrijpen dat kosten uiteenlopen. ‘Bijvoorbeeld omdat de instelling een commercieel bedrijf inhuurt – maar dat moet de zorginstelling dan ook kunnen verantwoorden. Vandaar ook de noodzaak van een informatieplicht.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Valerie Kuypers )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.