Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Staatssecretaris zet in op meer verantwoordelijkheid zorgsector

Mark van Dorresteijn
De komende kabinetsperiode gaat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten inzetten op meer verantwoordelijkheid voor de zorgsector. Onder het motto 'Vertrouwen in de zorg' wil ze gebruikmaken van de kracht van de samenleving. Dat meldt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.
Staatssecretaris zet in op meer verantwoordelijkheid zorgsector

Veldhuijzen van Zanten doelt op het voorkomen en signaleren van misbruik, meer waardering voor medewerkers in de zorg en professionals en cliënten leidend laten zijn in de beleidsvorming. “Vertrouwen in de zorg betekent ook vertrouwen geven aan de medewerkers die zorg geven.”

Zorgzaamheid

Daarnaast zet ze in op zorgzaamheid dicht bij huis. Hierover schrijft ze: “Binnen dit thema zijn de inspanningen gericht op de menselijke maat in de zorg en de eenvoudige toegang tot zorg en ondersteuning waarbij gemeenten een belangrijke rol spelen.”

Kwaliteit en betaalbaarheid

Verder blijft betere en betaalbare zorg een belangrijk onderwerp. De focus ligt op de waardering voor en de verdere verbetering van goede zorg, de verbetering van kwaliteit met het kwaliteitsinstituut in oprichting en een goede organisatie van de zorg. Wat betreft de financiën wil ze grenzen aangeven aan de collectieve bijdrage van de samenleving. “Dat vraagt om helderheid en soms ook pijnlijke keuzes. Ook over de vraag over wat wel en niet collectief kan worden georganiseerd en betaald”, aldus Veldhuijzen van Zanten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Schippers presenteert nieuwe koers voor de zorg

Minister Schippers gaat e-health stimuleren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. Geachte lezer.
  De vorige staatssecretarissen zoals mw.C.Ross- van Dorp en mw.J.Bussemaker zullen ongetwijfeld de beweegredenen onderschrijven.Maar zoals U weet is het zeer moeilijk om een en ander in praktijk te brengen.
  Laten we beginnen met de start van transmurale zorgcentra in de bestaande ziekenhuizen.Zorg- en behandelcentra die worden geleid door huisartsen.

 2. Lees alle reacties
 3. Vertrouwen geven aan hen die de zorg daadwerkelijk leveren zal niet meevallen in organisaties die gekenmerkt worden door (functionele én hiërarchische) gelaagdheid. Maar het is wel de enige weg naar echt goede zorg.
  Medewerkers moeten, mede in het kader van de douchebeurtenwet goed opgeleid worden om behalve interacties ook één-op-één-tránsacties met hun cliënt af te sluiten. De omgeving daaromheen moet zowel voor de cliënt als voor de zorgleverancier veilig zijn. Dat past niet zo goed in hiërarchie, dat past veel beter bij in rollen uitgebalanceerde teams. De medewerker heeft ‘haar’ handen vol aan één loyaliteit: die met de cliënt. Feitelijk is dat ook de enige geldende loyaliteit.
  Leer in alle MBO-, HBO- en WO-settings eens respect aan voor de professionaliteit en rolinvulling van andere disciplines. Dat levert meer functionele volwassenheid op dan nu vaak in de onderlinge verhoudingen het geval is.

 4. ik ben bekend met de “zorg”, mede door mijn werk /opleiding, maar thans afhankelijk/zorgbehoeftig en dus “leunend”op alle voorzieningen, die op grond van”rechten”in het leven zijn geroepen.
  Vanzelfsprekend is het begrip van zelfredzaamheid dan ook bij mij bekend, zelfs gedurende mijn aandeel in het opzetten van allerlei vrijwillige hulp(burenhulp)-organisaties op het lijf geschreven.Toch moet ik er voor waarschuwen dat naast het stimuleren van de zelfredzaamheid ter dege rekening gehouden moet worden met een goed opvangnet.ondanks de pogingen om middels 1-loket-=systemen mensen de weg te wijzen, kom ik nog steeds tegen dat systemen onvoldoende werken.Dus een aanzienlijk aantal mensen de weg niet kennen en dus zichzelf ook niet kunnen redden.
  Bovendien wordt te optimistisch gedacht over de opvang door de omgeving.
  M.i. zal zelfredzaamheid tevens bepaald worden, enerzijds een veranderde mentaliteit,anderszijds door de mogelijkheden in de onmiddellijke omgeving.Die is niet in elk stukje van ons land hetzelfde.
  Het mag niet zo zijn dat de inzichten van onze staatssecretaris puur alleen dienen om de kosten van de zorg te beperken.Een dergelijke politiek behoeft meer kennis van de diverse struturen in nederland.Zelfredzaamheid hangt niet alleen af van mentaliteit, maar ook van de mogelijkheden in de onmiddellijke omgeving van degene die zorg nodig heeft.
  er zijn zoveel verschillende ingangen om dit onderwerp uit te diepen zowelgezien vanuit degene die zorg nodig heeft als vanuit de instellingen die zorg kunnen/moeten geven.
  Ik zie de tendens dat te makkelijk zelfredzaamheid gezien wordt niet alleen als een soort heropvoeding van de burger, maar vooral heden als middel de kosten van de zorg te beperken.

 5. Vertrouwen geven in de zorg is vertrouwen geven aan de medewerkers zegt de staatssecretaris. Dat is een belangrijke uitspraak. De kunst voor Raden van Bestuur is om dit vertrouwen te vertalen naar meer eigen verantwoordelijkheid en betere dialoog binnen de zorginstellingen. Raden van Bestuur moeten zich realiseren dat sturing van het beleid en van de bedrijfsvoering enkel van bovenaf geen bestendige organisaties op kan leveren. Eigen verantwoordelijkheid voor medewerkers, meer zelfsturing, goede dialoog en een uitdagende maar haalbare ambitie zijn de ingrediënten voor gezonde instellingen in de toekomst. Alleen dan blijft de zorg een aantrekkelijke branche om te werken en alleen dan kan de cliënt echt leidend zijn in de beleidsvorming.

 6. Ik vind het mooi dat de eigen kracht zo vaak genoemd wordt, dat VWS in lijkt te zien dat er écht iets groots moet gebeuren om de zorg toekomstvast te houden. Ik ben zeer benieuwd naar de keuzes collectief/privaat; dat is de Million Dollar Question. En het is duidelijk dat gemeenten nu toch écht ‘aan de bak’ moeten. Met verdergaande vernieuwing binnen zorg en welzijn. Er is nog een flinke slag te maken, maar misschien komt er tóch deze kabinetsperiode de helderheid die wij als samenleving zo nodig hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.