Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Staken zinloze behandeling bespaart geld’

Mark van Dorresteijn
Het is wijs om tijdig over de kwaliteit van leven en sterven te spreken. Het staken van zinloze behandelingen bespaart bovendien geld. Dat stellen Jaap Schuurmans (huisarts en palliatief consulent te Groesbeek ), Christa Anbeek (universitair hoofddocent Universiteit voor Humanistiek te Utrecht) en Stans Verhagen (oncoloog en palliatief consulent UMC St Radboud) in het dagblad Trouw.
‘Staken zinloze behandeling bespaart geld’

Bezuinigingen in de zorg zullen door een nieuw kabinet ongetwijfeld voortgezet worden: de groei van de uitgaven binnen de gezondheidszorg blijft actueel. Nieuwe bezuinigingsplannen zullen vooral zorgaspecten bij chronisch zieken omvatten. De grootste uitgaven worden gedaan in de laatste levensfase van de patiënt. Daarom is het belangrijk de menselijke eindigheid ter sprake te brengen, menen de auteurs.

Palliatief team

De auteurs stellen voor om de palliatieve zorg meer te richten op symptomen en goede zorg. Deze zorg moet geleverd worden door een ‘palliatief team’ dat bij voorkeur zowel binnen als buiten het ziekenhuis werkt. Dit team bestaat uit een geestelijk verzorger, een psychotherapeut, een arts en een verpleegkundige. Zij ondersteunen behandelaars bij het geven van evenwichtige informatie en begeleiding en helpen om alle aspecten van het levenseinde vroegtijdig en herhaaldelijk te bespreken met de patiënt en diens naasten.

Richten op kwaliteit

Met een ‘palliatief team’ verschuift de benadering van mensen met meerdere chronische aandoeningen geleidelijk van een op ziekte gerichte naar een op kwaliteit gerichte behandeling. Het doet recht aan de kwaliteit van leven en sterven, voorkomt dure overbodige medische behandelingen en is dus uiteindelijk kosteneffectief, aldus de auteurs. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Kennisoverdracht kan palliatieve terminale zorg in ggz verbeteren

Bussemaker rekt termijn palliatieve zorg op

Miljoenen extra voor palliatieve zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bedroevend dat we door de economie gedwongen eindelijk eens gaan praten over de zin van de behandeling en de kwaliteit die het leven daarna nog biedt. We worden steeds ouder maar willen we dat onder alle omstandigheden. Is leven een plicht, gij zult of een geschenk dat je na dankbaar gebruik, bij gebrek aan kwaliteit, nu en in de toekomst, goed overdacht en besproken, terug mag geven. Er gloort hoop.

  3. Dit is het beste geluid dat ik in lang gehoord heb. Het is mensonwaardig om in leven gehouden te worden als je eigenlijk al uitgeleefd bent en dat hoor je menig oudere zeggen. Zelfs reanimatie na het overlijden van een uitgeleefde bejaarde wordt niet geschuwd onder het mom van… ja van wat?? Een mens moet waardig zijn leven kunnen afronden; dat hoort bij het leven. Tot nu toe hebben geen ethische of andere argumenten daartegen geholpen; misschien kunnen economische motieven wel ovetuigen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.