Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Starterslening voor zelfstandig wonende ouderen

Ouderen die hun huis willen verbouwen om er langer in te kunnen blijven wonen, kunnen binnenkort bij sommige gemeenten een 'blijverslening' aanvragen, meldt de NOS. Ze kunnen maximaal 50.000 euro lenen voor bijvoorbeeld de bouw van een inloopdouche of om een slaapkamer te bouwen op de begane grond.
Starterslening voor zelfstandig wonende ouderen
Foto: iStock

De blijverslening is ontwikkeld door de instantie die ook achter de starterslening zit: het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Nu is het financieren van een verbouwing soms lastig, schrijft de NOS. Het fonds hoopt dat er door de leningen straks meer ouderen zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen en dat er minder mensen naar verzorgingshuizen hoeven.

Lenen

De lening is er in twee vormen. Aanvragers jonger dan 76 jaar kunnen een consumptief krediet krijgen tot 10.000 euro. Geïnteresseerden kunnen ook een lening krijgen met hun huis als onderpand. Dan is het maximum dat geleend kan worden 50.000 euro en geldt er geen maximumleeftijd.

Stimuleringsfonds

Op de site van het stimuleringsfonds staan de voorwaarden in detail. Ouderen die denken dat ze morgen een lening kunnen aanvragen moet ik teleurstellen ‘Ouderen die denken dat ze morgen een lening kunnen aanvragen moet ik teleurstellen’, zegt Jan Willem van Beek van het stimuleringsfonds. ‘Eerst zal de gemeenteraad van hun gemeente moeten besluiten hiervoor een fonds bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting te openen.’ Volgens Van Beek is er veel interesse. Hij verwacht dat er binnen een jaar zestig tot honderd gemeenten meedoen met de blijverslening. Hij denkt dat de blijversleningen op termijn populairder worden dan de startersleningen.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.