Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer huisartsbezoek voor kleine kwalen

Steeds vaker wordt een beroep gedaan op de huisarts voor een eenvoudige gezondheidsklacht. Het aantal huisartscontacten voor kleine kwalen is in 2015 toegenomen tot ruim 12,1 miljoen. In de afgelopen twaalf jaar is het aantal zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys op basis van NIVEL-cijfers.
medicijnIstock1400.jpg

Het rapport ‘Zelfzorg bij kleine kwalen’ is donderdag 23 maart in ontvangst genomen door directeur-generaal Curatieve Zorg Bas van den Dungen (VWS). Van den Dungen brengt het rapport onder de aandacht van de partijen die bij de zorgakkoorden betrokken zijn. Hij hoopt dat er de komende jaren daadwerkelijk een omslag komt en dat mensen erop gaan vertrouwen dat ze eenvoudige klachten zelf kunnen aanpakken.

Zelfzorg
Eén op de zes huisartscontacten betreft een kleine kwaal. In 2015 was het totale aantal huisartsconsulten 70,8 miljoen; in 17,1 procent ervan ging het om kleine kwalen waarbij zelfzorg mogelijk is en tussenkomst van de huisarts niet nodig. ‘De afgesproken transitie van eerstelijns- naar zelfzorg komt dus niet op gang’, schrijft brancheorganisatie Neprofarm in haar persverklaring. ‘Dat terwijl de huisarts in toenemende mate taken vanuit de tweede lijn op zich moet nemen. Daarmee komen de geplande miljardenbesparingen in gevaar.’

Zelfmedicatie
Het Ecorys-rapport toont volgens Neprofarm het besparingspotentieel van zelfzorg aan: 111 miljoen euro voor de huisartscontacten, en daarnaast de uitgaven aan voorgeschreven medicatie. ‘Maar er ontstaat vooral meer ruimte in de huisartspraktijk om taken over te nemen van het ziekenhuis. Voor de consument/patiënt zijn er ook voordelen: zelfmedicatie is vaak goedkoper dan de receptgeneesmiddelen die bij kleine kwalen worden voorgeschreven.’

Farmaceuten
Neprofarm, de brancheorganisatie voor de farmaceutische industrie, heeft bij het aanbieden van het rapport tien aanbevelingen gedaan waarmee het potentieel van zelfzorg beter kan worden benut. Een van de aanbevelingen is om geneesmiddelen die nu vaak worden voorgeschreven bij kleine kwalen ook zonder recept beschikbaar te stellen.

Dossier dure medicijnen
Er komen steeds meer, steeds duurdere,  medicijnen op de markt. Om de zorg betaalbaar te houden, kopen zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen in. Het preferentiebeleid en het omzetten van patiënten op biologicals naar biosimilars helpt ook de zorgkosten in de hand te houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.