Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Stel coschap ouderengeneeskunde verplicht’

Alle geneeskundestudenten moeten verplicht een coschap ouderengeneeskunde lopen en iedere geneeskundefaculteit moet een hoogleraar ouderengeneeskunde krijgen. Dat zijn een paar van de aanbevelingen uit een studie naar ouderengeneeskunde binnen de geneeskundeopleidingen in Nederland.
‘Stel coschap ouderengeneeskunde verplicht’

De studie is uitgevoerd door de Leyden Academy in opdracht van de organisatie voor onderzoek en innovatie in de zorg, ZonMw. Omdat de komende jaren de vergrijzing alleen maar zal toenemen, is het volgens de onderzoekers van groot belang dat er genoeg goed opgeleide artsen voorhanden zijn. Ouderengeneeskunde zou ook als afstudeerrichting moeten worden aangeboden op iedere verpleegkundige opleiding. Om dit succesvol te maken, moet er wel eerst aandacht besteed worden aan de motivatie en de houding van studenten ten opzichte van ouderen en ouderenzorg.

Verpleegkundigenopleiding

Ook moet het kennisniveau opgekrikt worden door te zorgen voor betere lesmaterialen en door gerontologische en geriatrische onderwerpen meer als alleenstaande vakken te geven. Dat blijkt uit onderzoek het onderzoek dat bij de verpleegkundeopleidingen in Nederland is uitgevoerd. De Leyden Academy is een kennis- en opleidingsinstituut op het gebied van veroudering en vitaliteit. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Minister: Specialist ouderen mogelijk bij Zorgverzekering

Kwart ouderen heeft ongemerkt oogaandoening

Weg met de verpleeghuisarts

2 REACTIES

  1. Ons onderzoek toont aan dat er onvoldoende geld naar ons onderzoek gaat… Tja Leyden Academy is in dezen bepaald niet onverdacht. Feit is wel dat ouderen veelal niet sexy zijn en binnen elke discipline daardoor te weinig aandacht krijgen. Door de geriatrie als co-schap verlicht te stellen en de ook wetenschappelijke onderzoeksgroepen op te zetten kan deze situatie recht worden gezet. De vraag is nu welk specialisatie zal moeten inleveren. Wat mij betreft mag er wel wat minder geld naar genen-gerelateerd onderzoek. Het wordt steeds duidelijker dat genen weinig effect hebben op het ontstaan van ziekte en dat kennis over deze genen weinig helpt bij de behandeling, en last but not least, als we lang genoeg wachten dan komen onderzoekers uit andere landen wel met de obligate publicaties.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.