Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterftecijfer lager dankzij slokdarmcentrum

Mark van Dorresteijn
De vorming van het Slokdarmcentrum Oost-Nederland (SCON) in 2007 heeft de regionale zorg voor mensen met slokdarmkanker sterk verbeterd. De sterftekans nam af, er doen zich minder complicaties voor en het herstel verloopt sneller. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van het SCON, dat bestaat uit het UMC St Radboud en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CSW).
Sterftecijfer lager dankzij slokdarmcentrum

Voor de regio Oost-Nederland steeg het aantal mensen dat een jaar na de ingreep nog in leven was van 70 naar 84 procent. Volgens CWZ-chirurg en SCON-voorzitter Camiel Rosman is de verbetering onder meer te danken aan het beter verwijderen van tumoren en lymfeklieren, halvering van het bloedverlies tijdens de ingreep en een afname van bekende complicaties zoals longontsteking.

Ligduur en complicaties

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen het chirurgenwerk verbeterde, het hele zorgtraject is beter. Daardoor ligt de patiënt twee in plaats van drie dagen op de IC, worden risico’s en complicaties sneller herkend en behandeld en mag de gemiddelde patiënt nu na tien dagen naar huis, in plaats van na zestien dagen.

Toekomst

Het SCON gaat door met zoeken naar verbetermogelijkheden. Momenteel wordt onderzocht of slokdarmingrepen wellicht beter via de kijkbuis kunnen worden uitgevoerd. Hiervoor neemt het slokdarmcentrum deel aan een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Amsterdamse VUmc. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Zeventien ziekenhuizen staken slokdarmkankeroperaties

‘Concentreer complexe kankeroperaties’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.