Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sterrensoftware’ helpt diagnose borstkanker

Mark van Dorresteijn
De software die astronomen gebruiken om sterren te ontdekken, blijkt ook nuttig bij het analyseren van borstkanker. Dat hebben onderzoekers van de University of Cambridge dinsdag bekendgemaakt in het British Journal of Cancer.
'Sterrensoftware' helpt diagnose borstkanker
Foto: Google Sky

Naast het vinden van sterren kan het automatische systeem verrassend genoeg ook snel bepalen of een tumor agressief is of niet. Dokters hoeven daardoor niet meer met een microscoop op zoek te gaan naar subtieleweefselverschillen.

Biomedische doelen

Hoewel astronomen in Cambridge het systeem al jaren met veel succes gebruiken, was er niet eerder aan gedacht om het ook te gebruiken voor biomedische doelen. ,,Het toont aan dat we niet zoveel communiceren als we zouden moeten”, aldus hoofdonderzoeker Raza Ali, patholoog aan het Cancer Research UK’s Cambidge Institute.

Extra onderzoek

Ali en zijn collega’s konden dankzij het het sterrenprogramma in een dag zo’n 2000 tumoren analyseren. Normaal gesproken zou dat een week duren. Voordat ziekenhuizen het systeem kunnen gaan gebruiken, is nog wel extra onderzoek naar 20.000 borstkankerpatiënten nodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.