Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Steunaanvraag voormalig Meavita is 48 miljoen

De steunaanvraag die Thuiszorg Groningen en Haagse Woon- en Wijkzorg bij de Nederlandse Zorgautoriteit hebben gedaan bedraagt 48 miljoen euro. Het geld is vooral nodig voor een reorganisatie van de voormalige thuiszorginstellingen van Meavita waarbij honderden banen vervallen.
Steunaanvraag voormalig Meavita is 48 miljoen

Volgens de Volkskrant gaat het om een recordbedrag aan overheidssteun. Gerrit Jan van Otterloo, bestuurder van beide thuiszorgorganisaties, zegt in de krant dat het om ‘maximumbedragen’ gaat, die lager kunnen uitvallen als de reorganisatiekosten meevallen. Bij de twee organisaties raken duizend mensen hun werk kwijt. Over de reorganisaties is inmiddels een akkoord gesloten met de vakbonden.

25 miljoen Meavita West

Voor Haagse Woon- en Wijkzorg (HWW) wordt bijna 25 miljoen euro steun gevraagd. Hiervan is ruim 19 miljoen euro bestemd voor reorganisatie. “Door de overname van alle zorgactiviteiten kon ondanks het faillissement de continuïteit van zorg gegarandeerd worden. Het teveel aan personeel is niet zoals gebruikelijk in het faillissement achtergebleven, maar is in maart van dit jaar ook in dienst van de nieuwe stichting gekomen”, aldus Van Otterloo.

Aflossen Meavita

Daarnaast vraagt HWW vijf miljoen euro voor onder meer ‘beredderingskosten’. Die betreffen bijvoorbeeld zogenoemde dwangcrediteuren, ofwel leveranciers die alleen willen leveren als ook schulden van Meavita worden afgelost. Van Otterloo benadrukt dat met de steunaanvraag verder geen schulden van Meavita worden afgelost. Die zijn achtergebleven bij de failliete boedel, die door curatoren wordt afgewikkeld.

19 miljoen voor Thuiszorg Groningen

Voor Thuiszorg Groningen is bijna 19 miljoen steun gevraagd om de kosten van het sociaal plan te dragen. Voor ‘beredderingskosten’ vraagt Groningen ruim vier miljoen euro steun. Ook hier benadrukt Van Otterloo dat ‘geen nieuwe euro’s aan oude schulden worden besteed’.

Recordsteun

Als de gevraagde 48 miljoen euro voor de Meavita-dochters wordt toegekend, is dat een record. Steun aan ziekenhuizen wordt betaald door de zorgverzekeraars en dus uiteindelijk door de premiebetalers. Hulp aan de overige zorginstellingen, zoals de thuiszorginstellingen in Groningen en Den Haag, komt uit het AWBZ-fonds, de pot met geld voor bijzondere ziektekosten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Meer nieuws:

Curator onderzoekt schimmige transacties Meavita

Nieuwe stichtingen Meavita vragen staatssteun

Thuiszorg Groningen schrapt 140 fte’s

”Bestuur Meavita had geen grip op financiën

1 REACTIE

 1. waarvoor wordt er geld gevraagd
  ontslag aanvragen gaan via uwv
  dus kost niks voor asociaal plan
  ik moet er met mijn collega’s uit
  uitzendkrachten worden aangenomen
  intrims nemen de zaak over daar is dus al het geld voor nodig dus geen geld aan deze
  ziekelijke stichting

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.