Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Stichting Bezorgd: Akkoord Orde-VWS is optische illusie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Stichting Bezorgd, waarbij drieduizend vrijgevestigde medisch specialisten zijn aangesloten, vindt dat de Orde van Medisch Specialisten weinig heeft bereikt in de onderhandelingen met het ministerie van VWS over medisch specialistische zorg. “Het resultaat is een optische illusie.”
Stichting Bezorgd: Akkoord Orde-VWS is optische illusie

De Orde van Medisch Specialisten, de NVZ vereniging van ziekenhuizen en het ministerie van VWS bereikten op 15 december een akkoord over de medisch specialistische zorg. Dat beperkt het budget tot 2260 miljoen euro in 2012. De Nederlandse Zorgautoriteit verdeelt dit geld met een omzetplafond per ziekenhuis. Het ziekenhuisbestuur sluist het geld door naar het collectief van medisch specialisten, die het onderling eerlijk moeten verdelen.

Vrije ondernemerschap is onzeker

Directeur Milco Linssen van de Stichting Bezorgd vindt het teleurstellend dat het akkoord het behoud van het vrije beroep op de lange termijn niet zeker stelt. Voor de looptijd van het akkoord (2012-2014) blijft het fiscaal ondernemerschap bestaan, maar wat er daarna gaat gebeuren is onzeker. Het akkoord spreekt over nader onderzoek. “Het echte ondernemerschap is niet geborgd. Integendeel, in het akkoord is de koppeling tussen productie en omzet losgelaten. Het dwingt medisch specialisten om wachtlijsten te voorkomen, maar honoreert extra werk niet. Het vaste budget zet alles op slot. Het resultaat is een optische illusie. Het belooft veel, maar er staan geen harde afspraken in.”

Bestuur krijgt vinger in de pap

Dat het beheersmodel waarmee het ministerie de kosten in de hand wil houden, gewoon doorgaat, vindt Linssen een nederlaag. Als enige pluspunt ziet hij dat de medisch specialisten het grootste deel van het geld zelf onderling mogen verdelen. “Maar raden van bestuur houden een stevige vinger in de pap. Een kwart van het geld krijgen de artsen pas als afspraken met het ziekenhuisbestuur zijn nagekomen.” Het akkoord spreekt van afspraken over praktijkkosten, lokale speerpunten, terugdringen niet-noodzakelijke zorg, kwaliteit, veiligheid en innovatie. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat de naleving controleren.

Orde beslist op 17 januari

De Orde van Medisch Specialisten heeft op 10 januari een informerende ledenbijeenkomst over het onderhandelingsresultaat. Een week later wordt erover besloten. Het akkoord moet uiterlijk 1 februari zijn goedgekeurd.

Rechtszaken Stichting Bezorgd en de Orde

Het onderhandelingsresultaat staat los van de kortingen op de tarieven van medisch specialisten over 2009. De Stichting Bezorgd en de Orde hebben hiertegen beide een rechtszaak lopen. De Orde trekt in een procedure bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gelijk op met de Stichting Bezorgd. Die rechtszaak dient in het eerste kwartaal. Daarnaast vecht de Stichting Bezorgd het beheersmodel juridisch aan in een aparte rechtszaak. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zbc’s woedend over deal VWS, Orde en NVZ

Frank de Grave lijkt Paard van Troje

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Bill; je hebt weer prachtige argumenten voor je standpunten. Zonder deze bureautijger zou er niet gefactureerd kunnen worden en zou je met het volgen van je dagelijkse stappenplannen (want meer dan rijtjes opdreunen doen medisch specialisten echt niet) geen cent meer verdienen dan de mensen met creativiteit achter de bureaus.
    kom aub met argumenten….

  2. Lees alle reacties
  3. Ik doe het niet graag, maar dan toch: Meneer Willemsen, wat meer respect voor wat u omschrijft als ‘bureautijgers’ is op zn plaats hier, aangezien zonder deze ‘bureautijgers’ u uw ‘specialistische’ werk nooit had kunnen vervullen maar u nog steeds om de ‘steen der wijzen’ druk had kunnen maken of de marktpleinen had kunnen laten volstromen met volk dat uw ‘levenselixer’ zou mogen kopen. Gezien uw opmerking dat u ‘specialist’ bent vermoed ik dat u voldoende ontwikkeling herbergt om te begrijpen wat ik bedoel. En uw frustraties botvieren via dit onaardige medium is uiteraard heel gemakkelijk, maar bedenk wel dat wij in de maatschappij elkaar nodig hebben. En ook ik vind dat meerwerk beloond mag worden, maar waarom u het eens bent met de door een onbekende geposte mening dat een medisch specialist meer mag verdienen dan de minister president is mij onduidelijk. Persoonlijk vind ik dit onaanvaardbaar, ongeacht mijn medische klacht en daarmee mijn eventuele (volledig subjectieve) dankbaarheid aan de medische wereld voor het voorzien van oplossingen daarvoor.

  4. Volledig oneens met alle hier geventileerde meningen! Ik deel de mening van Milco: wel de lusten, maar niet de lasten voor de minister. Allerlei eisen, maar geen enkele waardering voor meerwerk.
    Enneh, @Piet: ga effe gauw een vak leren joh. Dan hoef je niet zo bekrompen te denken. Je bent zeker zo’n leuke bureautijger die de hele dag extra regeltjes en formulieren zit te bedenken die wij, specialisten, dan weer mogen (moeten!) invullen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.